Jajka faszerowane pieczarkami
canva.com

Jajka faszerowane pieczarkami: Jajka faszerowane z twistem!

Jajka faszerowane pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną i pożywną przekąskę, która zadowoli każdego miłośnika kuchni. Nie tylko smakują wybornie, ale też dostarczą organizmowi mnóstwo wartości odżywczych. Sprawdź jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami z naszym sprawdzonym przepisem!
Reklama

Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami

Przygotowanie jajek faszerowanych pieczarkami nie jest skomplikowane i zajmie Ci zaledwie kilka minut. Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie przekrój je na pół i wyjmij żółtka i posiekaj je.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ok. 150 ml majonezu (lub do smaku)

Czas na pieczarki. Pokrój je w drobną kostkę i smaż na patelni na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Do pieczarek dodaj również pokrojoną w kostkę cebulę, olej oraz masło i duś na patelni przez kilka minut, aż pieczarki zmiękną i zaczną puszczać sok.

Reklama

Do pieczarek dodaj również posiekaną natkę pietruszki, żółtka jajek oraz ok. 150 ml majonezu. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Napełnij powstałą masą białka jajek, np. za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Jajka faszerowane pieczarkami ułóż na półmisku i udekoruj natką pietruszki.

 Jajka faszerowane pieczarkami
canva.com

Tips & Tricks

  • Jeśli chcesz zrobić jajka faszerowane pieczarkami w wersji light, zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego lub twarogu.
  • Do masy pieczarkowej możesz dodać również inne ulubione warzywa, takie jak papryka czy cukinia.
  • Jajka faszerowane pieczarkami podawaj na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
  • Możesz również eksperymentować z dodatkowymi składnikami, takimi jak kawałki wędzonej szynki, ser feta czy chrupiąca cebulka.

Wszystko co chcesz wiedzieć o jajkach faszerowanych pieczarkami.

Jakie wartości odżywcze mają jajka faszerowane pieczarkami?

Jajka faszerowane pieczarkami to przekąska bogata w białko i witaminy, takie jak witamina D, witamina B12 i witamina A. Dostarczą one organizmowi potrzebnych składników odżywczych i pomogą utrzymać zdrowie.

Reklama

Czy jajka faszerowane pieczarkami są kaloryczne?

Jajka faszerowane pieczarkami są przekąską bogatą w białko, ale również w kalorie. Dlatego warto spożywać je z umiarem i zwracać uwagę na ilość dodanego majonezu. Można też wypróbować wersję light z jogurtem naturalnym lub twarogiem.

Jak długo można przechowywać jajka faszerowane pieczarkami?

Jajka faszerowane pieczarkami można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez około 2 dni.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama