chłodnik litewski magdy gessler
canva.com

Chłodnik litewski Magdy Gessler: Rewolucja to mało powiedziane!

Chłodnik litewski to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni litewskiej. To lekka i orzeźwiająca zupa, która idealnie nadaje się na letnie dni. Czy może być lepszy przepis na chłodnik niż ten Magdy Gessler?
Reklama

Czym jest chłodnik litewski Magdy Gessler?

Chłodnik litewski to zupa na zimno, która swoją popularność zyskała na Litwie, ale również w Polsce. Podstawowymi składnikami tej zupy są: botwinka, ogórki, rzodkiewka, jajka, koper, śmietana i kefir.

Jak przygotować chłodnik litewski Magdy Gessler?

Do przygotowania chłodnika litewskiego Magdy Gessler będziesz potrzebować:

  • 1 pęczek botwinki
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij liście i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Ogórki oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w drobną kostkę.
  4. Koper drobno posiekaj.
  5. W misce wymieszaj kefir, śmietanę, jogurt, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Botwinkę pokrój w cienkie paski i dodaj do miski z sosem.
  7. Całość wymieszaj z wywarwem z buraków
  8. Dodaj ogórki, cebulę, jajka oraz koper.
  9. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik litewski Magdy Gessler podaj z odrobiną koperku oraz pokrojonym w kostkę jajkiem.

chłodnik litewski magdy gessler
canva.com

Samo zdrowie! Właściwości odżywcze chłodnika litewskiego Magdy Gessler

Chłodnik litewski Magdy Gessler to danie, które oprócz tego, że jest bardzo smaczne, jest również bogate w składniki odżywcze.

Reklama

Botwinka, będąca głównym składnikiem chłodnika, zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B, a także potasu, żelaza i wapnia. Ogórki, również obecne w daniu, dostarczają organizmowi dużo wody, witaminy C, K oraz potasu.

Jajka, to źródło białka oraz witamin A, D i E, a także składników mineralnych, takich jak żelazo i fosfor. Śmietana oraz kefir są bogate w probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach.

Chłodnik litewski Magdy Gessler jest również niskokalorycznym daniem, dlatego warto zastąpić nim cięższe i bardziej kaloryczne posiłki, zwłaszcza w czasie letnich upałów.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama