Ciasto WZ i orzechy
Canva.com

W PRL-u to ciasto było przebojem. Oto przepis na kultową WZ-etkę!

Jednym kojarzy się z peerelowskim deserem, innym ze smakiem młodości. Wuzetka w Polsce Ludowej była prawdziwym przebojem, dostępnym w każdej kawiarni. Dziś ciastko, nazwane tak na cześć trasy W-Z, jest już nieco zapomniane. Całkowicie niesłusznie ponieważ to bardzo pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.
Reklama

Dla starszych wuzetka będzie miłym wspomnieniem, młodsi mogą natomiast przekonać się, co jadło się dawniej. Wszystkim smakuje równie dobrze. W nieco bardziej luksusowej wersji możemy dodatkowo nasączyć ciasto herbatą połączoną z łyżką rumu.

Składniki na pyszne ciasto rodem z PRL

  • Do przygotowania ciasta wykorzystamy: osiem jajek, pół szklanki oleju rzepakowego, szklankę drobnego cukru, szklankę mąki pszennej, jedną trzecią szklanki mąki ziemniaczanej, jedną trzecią szklanki gorzkiego kakao, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
  • Na masę będą nam potrzebne: 850 ml śmietany 30%, dwie łyżki cukru pudru, łyżka soku z cytryny, dwie łyżeczki żelatyny, słoik marmolady o ulubionym smaku.
  • Polewę przygotujemy ze 100 ml śmietany 30% oraz tabliczki (100 g) gorzkiej czekolady.

Przepis na ciasto WZ

Canva.com
Canva.com

Przygotowujemy ciasto: zaczynamy od dokładnego przesiania obu rodzajów mąki, kakao i proszku do pieczenia do miski. Jajka wybijamy osobno i oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy je przy użyciu miksera. Do już ubitych powoli wsypujemy cukier, cały czas mieszając. Po zużyciu całego cukru ubijamy jeszcze przez trzy minuty. Dodajemy po kolei żółtka, cały czas ubijając.

Reklama

Stopniowo wlewamy olej, pamiętając jednak o ciągłym miksowaniu, tym razem na niskich obrotach. Również stopniowo wsypujemy przesiane suche składniki i miksujemy. Powstałą masę przelewamy do blachy o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez trzydzieści pięć do czterdziestu minut.

Przygotowanie masy zaczynamy od ubicia śmietany na sztywno, pod koniec dosypujemy cukier puder. Żelatynę mieszamy razem z łyżką soku z cytryny oraz łyżką wody.

Reklama

Odstawiamy na kilka minut, w tym czasie żelatyna napęcznieje. Kiedy będzie gotowa, rozpuszczamy ją w parze wodnej, po czym dodajemy ją do śmietany i krótko miksujemy. Upieczone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy ulubioną konfiturą, na wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Całość wyrównujemy i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, czekoladę siekamy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki, po czym zalewamy podgrzaną śmietaną. Przykrywamy i odstawiamy na dwie-trzy minuty, a następnie dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia czekolady ze śmietaną. Gotową polewę wylewamy na ciasto, całość wyrównujemy. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy możemy udekorować bitą śmietaną. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama