Burger z pizzą
Canva.com

Lubisz pizzę z ananasem? Spróbuj farmerskiego burgera z takim składnikiem

Podobno nie wszyscy przepadają za ananasem podanym czy na pizzy czy w burgerze. Tak naprawdę jednak przeciwnicy tego składnika po prostu nie jedli tych dań przyrządzonych w odpowiedni sposób. Dzięki naszemu przepisowi na burgery podane z ananasem każdy przekona się, że to dobry sposób na pożywny, zdrowy i dodający energii posiłek. Domowe burgery nie zawierają konserwantów i są przygotowane ze składników najwyższej jakości - to kolejna zaleta przemawiająca za przyrządzeniem ich właśnie w domu.
Reklama

Soczysta wołowina, roztopiony żółty ser, chrupiący bekon, świeże warzywa, wyraziste przyprawy i dodatek ananasa - wszystko to tworzy znakomitą kompozycję i ciekawe połączenie smaków. Burgery z ananasem to szansa na spróbowanie czegoś zupełnie nowego - może zaskakującego i z pozoru nietypowego, ale jednak smakującego wyjątkowo pysznie.

Składniki na farmerskiego burgera

Burger z pizzą
Canva.com

Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne: 500 g mielonej wołowiny, cztery bułki do hamburgerów, dwa pomidory, cztery plastry ananasa, cztery plastry żółtego sera, cztery plastry bekonu, po cztery łyżki prażonej cebulki i ketchupu, kilka listków sałaty, trzy łyżki oleju, łyżka sosu sojowego, łyżeczka suszonego czosnku, po pół łyżeczki imbiru oraz sproszkowanej ostrej i słodkiej papryki, sól do smaku.

Reklama

Przygotowanie farmerskich burgerów z ananasem

  1. Przygotowanie hamburgerów zaczynamy od nacięcia w poprzek bułek. Przygotowujemy także warzywa: sałatę i pomidory płuczemy i suszymy, pomidory kroimy w plasterki.
  2. Wołowinę przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, czosnek, imbir, sproszkowaną paprykę oraz sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z tak powstałej mięsnej masy formujemy cztery kotlety, które następnie smarujemy z obu stron olejem. Kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy po dwie-trzy minuty z każdej strony.
  3. Na ruszcie opiekamy bekon, plastry ananasa i bułki. Spód każdej bułki smarujemy ketchupem. Nakładamy sałatę, kotlet, bekon, plasterki pomidorów, ser, plasterek ananasa i cebulę. Przykrywamy wierzchnią warstwą bułki i lekko dociskamy. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama