Ciasto snikers - fenomenalny przepis Jakuba Kuronia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na wielkanocne ciasto z krówką i orzechami
Wielkanocne wypieki to przede wszystkim szacunek dla tradycji oraz powielanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie świątecznych przepisów. Czasem jednak warto wyjść poza schemat i uraczyć domowników wielkanocnym deserem spoza listy babcinych przepisów.
Ciastko snikers według Jakuba Kuronia nie dość, że idealnie wpisuje się w świąteczny klimat, to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim obłędnie smakuje!
Składniki na ciasto
- 650 g mąki pszennej (typ 450)
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki esencji waniliowej
Składniki na polewę orzechową
- posiekane orzechy włoskie (ok. 250 g) lub orzechy laskowe
- 5 łyżek płynnego miodu
- 100 g masła
Składniki na warstwy
- 200 g masy kajmakowej
- 0,5 l mleka
- budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto snikers – przygotowanie krok po kroku
Po skompletowaniu wszystkich składników czas przejść do czteroetapowego przygotowania, które wbrew pozorom nie powinno sprawić Ci absolutnie żadnych trudności.
Etap pierwszy:- Do dużej miski dodaj wszystkie niezbędne składniki na ciasto. Następnie wyrabiaj je mikserem do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
- Gotowe ciasto (ok. 1200 g) podziel na trzy równe kulki i rozłóż je w lodówce na misce wyłożonej bawełnianą ściereczką. Niech pozostaną tam przez minimum 60 minut
- Schłodzone kawałki ciasta przełóż do trzech tradycyjnych foremek do pieczenia wyłożonych pergaminem. Rozciągnij ciasto w taki sposób, aby w miarę ciasno przylegało do boków blaszek na całej powierzchni
- Każdą z blaszek piecz przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po pieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na etapie mieszania proszku w kubku z ziemnym mlekiem dodaj mąkę ziemniaczaną. Gotowy budyń również odstaw do wystygnięcia.
Etap trzeci:- To moment składania wielkanocnego ciasta w całość.
- Na blat kuchenny wyłóż jedną z upieczonych warstw, a następnie posmaruj ją równomiernie przygotowanym kremem
- Warstwę kremowej masy przykryj kolejną warstwą ciasta, lecz tym razem do posmarowania użyj masy kajmakowej
- Konstrukcję deseru wykończ wykładając ostatnią taflę ciasta, którą pokryje chrupiąca masa orzechowa
- Posiekaj orzechy na kawałki odpowiadające Twoim preferencjom
- W garnku rozpuść masło oraz miód, a następnie dodaj pokruszone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Gotową polewę rozlej na ostatnią warstwę ciasta. Przed podaniem odczekaj aż rozgrzany karmel lekko przestygnie