ciasto snikers na białym talerzu
canva.com

Ciasto snikers - fenomenalny przepis Jakuba Kuronia

Domowe wypieki na słodko są nieodłącznym elementem tradycji świąt wielkanocnych tuż obok jajek, białej kiełbasy oraz staropolskiego żurku. Na stołach polskich rodzin goszczą zazwyczaj wyroby cukiernicze takie jak mazurek wielkanocny, sernik, czy wielkanocna pascha. Ciasto snikers, mimo iż nie jest tradycyjnym deserem świątecznym, to doskonale wpisuje się w wielkanocny klimat. Przekonaj się sama!
Reklama

Przepis na wielkanocne ciasto z krówką i orzechami

Wielkanocne wypieki to przede wszystkim szacunek dla tradycji oraz powielanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie świątecznych przepisów. Czasem jednak warto wyjść poza schemat i uraczyć domowników wielkanocnym deserem spoza listy babcinych przepisów.

Ciastko snikers według Jakuba Kuronia nie dość, że idealnie wpisuje się w świąteczny klimat, to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim obłędnie smakuje!

Składniki na ciasto

  • 650 g mąki pszennej (typ 450)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki esencji waniliowej

Składniki na polewę orzechową

  • posiekane orzechy włoskie (ok. 250 g) lub orzechy laskowe
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 100 g masła

Składniki na warstwy

  • 200 g masy kajmakowej
  • 0,5 l mleka
  • budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
orzechy włoskie na ciasto snikers
canva.com

Ciasto snikers – przygotowanie krok po kroku

Reklama

Po skompletowaniu wszystkich składników czas przejść do czteroetapowego przygotowania, które wbrew pozorom nie powinno sprawić Ci absolutnie żadnych trudności.

Etap pierwszy:
  1. Do dużej miski dodaj wszystkie niezbędne składniki na ciasto. Następnie wyrabiaj je mikserem do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
  2. Gotowe ciasto (ok. 1200 g) podziel na trzy równe kulki i rozłóż je w lodówce na misce wyłożonej bawełnianą ściereczką. Niech pozostaną tam przez minimum 60 minut
  3. Schłodzone kawałki ciasta przełóż do trzech tradycyjnych foremek do pieczenia wyłożonych pergaminem. Rozciągnij ciasto w taki sposób, aby w miarę ciasno przylegało do boków blaszek na całej powierzchni
  4. Każdą z blaszek piecz przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po pieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia
Etap drugi:
Reklama

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na etapie mieszania proszku w kubku z ziemnym mlekiem dodaj mąkę ziemniaczaną. Gotowy budyń również odstaw do wystygnięcia.

Etap trzeci:
  1. To moment składania wielkanocnego ciasta w całość.
  2. Na blat kuchenny wyłóż jedną z upieczonych warstw, a następnie posmaruj ją równomiernie przygotowanym kremem
  3. Warstwę kremowej masy przykryj kolejną warstwą ciasta, lecz tym razem do posmarowania użyj masy kajmakowej
  4. Konstrukcję deseru wykończ wykładając ostatnią taflę ciasta, którą pokryje chrupiąca masa orzechowa
Etap czwarty:
  1. Posiekaj orzechy na kawałki odpowiadające Twoim preferencjom
  2. W garnku rozpuść masło oraz miód, a następnie dodaj pokruszone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj
  3. Gotową polewę rozlej na ostatnią warstwę ciasta. Przed podaniem odczekaj aż rozgrzany karmel lekko przestygnie
Smacznego!
Reklama
Źródło: kuron.com.pl
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama