canva.com
Ciasto ze śliwkami, które osłodzi Ci życie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które zrobi wrażenie na Twoich bliskich, postaw na pyszne ciasto ze śliwkami. To doskonała propozycja dla miłośników owocowych wypieków, którzy cenią sobie oryginalne smaki i aromaty.
Reklama
Ciasto ze śliwkami z kruszonką
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 duże jajko
- 1 żółtko, z dużego jajka
- 120 g jasnego miałkiego brązowego cukru
- 800 g śliwek, odpestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, jajko i żółtko mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Kruszonka: masło, mąkę i cukier siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę.
- Śliwki kroimy na ćwiartki.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je na placek o grubości około 5 mm i wykładamy nim spód tortownicy.
- Na cieście układamy śliwki, posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
canva.com
Ciasto ze śliwkami – kilka praktycznych wskazówek
Reklama
Aby ciasto ze śliwkami było pyszne i aromatyczne, warto zastosować kilka praktycznych wskazówek:
- Wybieraj tylko dojrzałe, soczyste śliwki.
- Przygotowując ciasto, pamiętaj o odpowiedniej proporcji składników.
- Jeśli chcesz, aby ciasto miało intensywniejszy smak, dodaj do niego odrobinę cynamonu.
- Ciasto ze śliwkami doskonale smakuje z kawą lub herbatą.
- Możesz podawać je na ciepło lub na zimno – w obu wersjach smakuje wyśmienicie.
Ciasto ze śliwkami - idealny deser
Ciasto ze śliwkami to wspaniała propozycja na pyszny wypiek, który z pewnością zasmakuje każdemu łasuchowi. Dzięki prostemu przepisowi i kilku praktycznym wskazówkom, każdy może przygotować to pyszne ciasto w domu. Warto wykorzystać sezon na dojrzałe i soczyste śliwki, by cieszyć się ich intensywnym smakiem i aromatem w ciastach, tartach czy deserach.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl