Cierpisz na endometriozę? Tego nie powinno zabraknąć w Twojej diecie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kilka słów o endometriozie
Endometrioza to choroba, w której tkanka podobna do błony śluzowej macicy (endometrium) rozwija się poza nią, najczęściej w obrębie jamy brzusznej, ale także w innych częściach ciała. Tkanka ta podlega zmianom hormonalnym takim samym jak ta wewnątrz macicy, co prowadzi do krwawień i stanów zapalnych, które mogą powodować ból i problemy z płodnością u niektórych kobiet. Endometrioza jest chorobą przewlekłą, a leczenie może obejmować leki hormonalne, chirurgię lub terapię objawową w zależności od stopnia zaawansowania choroby i objawów.
Jaka dieta przy endometriozie?
Leczenie endometriozy jest możliwe, a pacjentki mogą korzystać albo z operacji, albo z kuracji hormonalnej. W każdym przypadku cennym wsparciem może się okazać zdrowa dieta, w której ważną rolę odgrywają produkty wykazujące się dużą skutecznością w walce ze stanami zapalnymi.
Są to głównie owoce i warzywa, tłuszcze roślinne oraz produkty z pełnych ziaren zbóż. Dieta na endometriozę powinna też uwzględniać obecność tych produktów, które są dobrymi źródłami witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3. W profilaktyce endometriozy rolę dość istotną mogą z kolei odgrywać owoce, szczególnie cytrusowe, pomocne mogą się też okazać warzywa kapustne. Warto uwzględnić ich obecność w swej diecie i częściej sięgać po dania z ich udziałem. Może to pomóc w walce z przypadłością, która tak wielu kobietom utrudniła już życie.