Czosnek kiszony
Canva.com

Co jeść, aby wzmocnić organizm po chorobie? Oto NAJLEPSZE produkty

Po chorobie działanie układu immunologicznego zwykle nie jest najlepsze. W takim momencie trzeba spróbować go wzmocnić i zasilić dobrymi dla niego substancjami, aby odbudować mikrobiotę i dostarczyć sobie tych korzystnych bakterii, które w dużej mierze odpowiadają za to, jak wygląda ogólna odporność i zdolność organizmu do odpierania różnych bakterii i wirusów wywołujących choroby. Co jeść aby wzmocnić organizm?
Reklama

Akurat w tym przypadku naukowcy, lekarze i dietetycy są raczej zgodni, dlatego pacjentom po przebytych chorobach zalecają wprowadzenie do jadłospisów podobnych produktów spożywczych, bogatych w pełnowartościowe białko, witaminy, antyoksydanty, błonnik pokarmowy oraz inne substancje będące pożywką dla bakterii.

Te produkty są dobre dla zdrowia

Dobrą stymulacją dla mikrobioty i całego układu immunologicznego będą na pewno różne warzywa typu cebula, czosnek, por i szczypiorek. Są to takie naturalne prebiotyki, które dostarczą układowi immunologicznemu ważnych substancji i pozwolą zwiększyć produkcję dobrych bakterii w organizmie. Ogólnie rzecz biorąc warzywa i owoce, zwłaszcza te sezonowe, ewentualnie też mrożone, zawsze będą najlepszym i najzdrowszym dodatkiem do diety. Powinno się je jeść tak często, jak tylko jest to możliwe. Należy wprowadzać je do każdego posiłku i dbać o ich zróżnicowanie, bo jednak w różnych warzywach i owocach występują różne substancje, dlatego nie można ich traktować jak dokładnie te same produkty, są one czymś innym.

Reklama

Dlaczego warto po chorobie jeść nabiał?

Jedzeniowe domowe sposoby na wzmocnienie organizmu polegają również na wzbogacaniu dziennego jadłospisu o wartościowy nabiał. Najlepsze będą jogurty naturalne, kefiry i maślanki, które mają korzystne dla zdrowia bakterie, a przy tym sporo odżywczego białka, niewiele cukru i mało kalorii. Kolejnymi produktami, po które opłaca się sięgnąć po chorobie, są orzechy, rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste produkty spożywcze. Każdy z tych artykułów ma nieco inne zastosowanie, dlatego każdy powinien znaleźć dla siebie miejsce w zdrowej dobrej diecie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama