Masło czosnkowe
Canva.com

Idealnie smakuje z chrupiącą bagietką. Jak szybko zrobić aromatyczne masło czosnkowe?

Aromatyczne masło czosnkowe z parmezanem idealnie komponuje się nie tylko z chrupiącym pieczywem czy pieczonymi bagietkami, ale również z czerwonym mięsem i rybami. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis i sposób wykonania.
Reklama

Składniki na masełko czosnkowe

  • 300g masła
  • 30g parmezanu
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól

Sposób przygotowania masła czosnkowego z parmezanem

Masło czosnkowe
Canva,com
  1. Odetnij czubki czosnku, tak aby widoczne były przekrojone u góry ząbki. Polej czosnek oliwą, dopraw solą i zawiń w folię aluminiową.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, na blasze połóż czosnek w folii i piecz przez 35 minut.
  3. Kiedy czosnek całkiem wystygnie, wyciśnij go ze skórki do miseczki. Będzie miał kremową konsystencję, dlatego bez problemu można go rozgnieść widelcem.
  4. Do miseczki z czosnkiem dodaj miękkie masło, zioła prowansalskie i starty na tarce parmezan. Całość dokładnie wymieszaj, rozłóż na folii spożywczej w formie walca, zawiń w folię i włóż do lodówki. Przygotowane w ten sposób masło jest niezwykle aromatyczne, a jego nadmiar można zamrozić.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama