Co zrobić, żeby utrzymać świeżość truskawek na dłużej? Pomoże trik z octem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sezon na pyszne truskawki niestety nie trwa zbyt długo. W tym roku ceny podskoczą do góry, dlatego warto dowiedzieć się, co zrobić, żeby na dłużej utrzymać ich świeżość. Okazuje się, że sposób jest banalnie prosty, a wszystkie składniki na pewno mamy w domu. Pamiętajmy również o kilku podstawowych zasadach. Jeśli będziemy ich przestrzegać, spowolnimy proces psucia się tych nietrwałych owoców
Zakup truskawek - o czym musimy pamiętać?
Ważną rzeczą, o której musimy pamiętać po zakupie truskawek, jest kwestia szypułek.
Nie powinniśmy natychmiast usuwać ich z owoców. Warto zrobić to dopiero przed samym spożyciem. Dlaczego? Szypułka chroni te pyszne owoce przed szybkim psucie. Inaczej mówiąc - przedłuża ich trwałość.
Jeśli chodzi o mycie truskawek, to zdecydowanie lepiej wykonać tę czynność wprost przed zjedzeniem. Gdy umyjemy je zaraz po zakupie, mogą stracić swój niepowtarzalny smak i będą szybciej się psuć. Jeżeli zauważysz spleśniałe truskawki, szybko je wyrzuć.
To zapobiegnie rozwijaniu się zarodników pleśni i zniszczeniu pozostałych owoców.
Przygotuj mieszankę wody z octem
Oprócz wcześniej wymienionych zasad istnieje jeszcze jedna możliwość na przedłużenie świeżości truskawek. Zaraz po zakupie owoców, warto je umieścić w wodzie odrobiną octu (w proporcjach 5:1). Po chwili należy je odcedzić i łagodnie osuszyć. Dzięki temu zabiegowi truskawki będą dłużej świeże, a dodatkowo zachowają swój cały smak.
Gdzie najlepiej przechowywać truskawki?Odpowiednim miejscem do trzymania owoców jest lodówka. Pozostawione w temperaturze pokojowej, szybciej zaczną się psuć. Nie należy ich też utykać za wszelką cenę w pojemniku. Lepiej jest je przełożyć większego naczynia, aby się nie gniotły.