Bardzo czekoladowe ciasto piknikowe
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto czekoladowe — przysmak małych i dużych łasuchów
Kochamy ciasta z czekoladą w każdej postaci — fondantu, brownie, tortu czekoladowego, ciasta piaskowego, biszkoptu. Istnieją setki przepisów na ciasta czekoladowe i każdy ma swoich gorących zwolenników. Nasz przepis jest naprawdę prosty, a ciasto przygotowane według tej receptury zachwyca smakiem i delikatną konsystencją — jest puszyste, wilgotne i bardzo pachnie czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako deser na pikniku, dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako słodka przekąska do szkoły lub biura.
Składniki na ciasto czekoladowe
2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej (po 100 g)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
½ kostki masła (ok. 100 g)
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 łyżka masła do polewy czekoladowej
Przygotowanie ciasta czekoladowego
Jedną tabliczkę czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Czekoladę zostawiamy, aby wystygła.
Połowę drugiej tabliczki siekamy na drobne kawałki.
Miękkie masło ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę. Gdy masa jest prawie biała, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym całym jajku. Na koniec stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy i przesiewamy na krem czekoladowo-maślany. Wszystko mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę.
Ciasto przelewamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy silikonowej i pieczemy ok. 45 do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pozostałe pół tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy gorącą polewą.