Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, pokrojone w kawałki na desce
Canva.com

Bardzo czekoladowe ciasto piknikowe

Ciasto czekoladowe, z prawdziwą czekoladą, to jeden z ulubionych słodkich wypieków. Aromatyczne, wilgotne, zachwycające głębokim smakiem… idealne na piknik lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Polecamy prosty przepis na cudowne ciasto czekoladowe, które pokocha twoja rodzina i przyjaciele. Koniecznie zabierz je na wiosenny piknik!
Reklama

Ciasto czekoladowe — przysmak małych i dużych łasuchów

Kochamy ciasta z czekoladą w każdej postaci — fondantu, brownie, tortu czekoladowego, ciasta piaskowego, biszkoptu. Istnieją setki przepisów na ciasta czekoladowe i każdy ma swoich gorących zwolenników. Nasz przepis jest naprawdę prosty, a ciasto przygotowane według tej receptury zachwyca smakiem i delikatną konsystencją — jest puszyste, wilgotne i bardzo pachnie czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako deser na pikniku, dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako słodka przekąska do szkoły lub biura.

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej (po 100 g)

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • ½ kostki masła (ok. 100 g)

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka kakao

  • szczypta soli

  • 1 łyżka masła do polewy czekoladowej

Tabliczka gorzkiej czekolady, składnik niezbędny do przygotowania ciasta czekoladowego
Canva.com

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  1. Jedną tabliczkę czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Czekoladę zostawiamy, aby wystygła.

  2. Połowę drugiej tabliczki siekamy na drobne kawałki.

  3. Miękkie masło ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę. Gdy masa jest prawie biała, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym całym jajku. Na koniec stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę.

  4. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy i przesiewamy na krem czekoladowo-maślany. Wszystko mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę.

  5. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy silikonowej i pieczemy ok. 45 do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  6. Pozostałe pół tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy gorącą polewą.

Ciasto czekoladowe polewane gorącą polewą czekoladową
Canva.com
Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama