Różne rodzaje kaszy
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Czy jedzenie kaszy wpływa na stan zdrowia? Poznaj niezwykle inspirujący składnik zdrowej kuchni

Przejdź do galerii zdjęć
Kasza ma wiele istotnych właściwości. W diecie każdego człowieka powinna znaleźć się właśnie kasza, bo jest ona źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Jej bogaty skład oraz charakterystyczny zapach wpływa na to, że kasza jest niesamowicie inspirującym składnikiem zdrowej kuchni.
Reklama

Czy jedzenie kaszy jest zdrowe?

Kasza ma wiele istotnych zdrowotnych właściwości, o których powszechnie się nie mówi.

  • Jest źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B, dzięki czemu wykazuje zbawienny wpływ na poziom naszej koncentracji oraz poprawia wygląd skóry i wzmacnia paznokcie i włosy.
  • Jest naturalnym i nieprzetworzonym produktem. Powszechnie uważa się, że najzdrowsze produkty to te, które są najmniej przetworzone. Do takich z pewnością należy kasza, w której nie znajdziemy żadnych substancji konserwujących i poprawiających smak.
  • Ma wysoką zawartość błonnika. Najwięcej cennej substancji znajdziemy w grubszych ziarnach np.: gryczanej i pęczaku. Odpowiednia ilość błonnika w diecie zapobiega otyłości, zaparciom, hemoroidom i nowotworom jelita grubego.
  • Ma niski indeks glikemiczny. To oznacza, że po zjedzeniu kaszy przez długi czas czujemy się najedzeni, więc nie mamy ciągłej ochoty np. na słodkie przekąski.
kasza gryczana w miseczce
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Rodzaje kaszy

Reklama

Kasza uważana jest za tak zdrowy produkt, że można go spożywać nawet codziennie. Istnieje wiele rodzajów kasz, ale za najbardziej zdrową uważana jest kasza gryczana, która zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, nowotworów, miażdżycy czy zawałów oraz zawiera aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczone w pożywieniu.

Wśród innych zdrowych kasz należy wymienić:

  • Kaszę jaglaną - ma wysoką zawartość białka i lecytyny, dlatego umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zapobiega zakrzepom.
  • Amarantus - ma dużą zawartość białka i dobrze przyswajalnego żelaza.
  • Kasza jęczmienna - jest polecana szczególnie w przypadku cukrzycy. Dostarcza organizmowi witamin z grupy B, szczególnie B1, B2, B3 i B6, witamin: A, E i K, manganu, selenu i magnezu.
  • Kasza bulgur - ma niesamowicie wysoką zawartość odżywczą. Uważa się również, że wpływa na poprawę procesu trawienia, polepsza perystaltyki jelit oraz zapobiega zaparciom.
  • Kasza orkiszowa - dostarcza organizmowi witaminę A, B, E oraz D, poprawia wzrok, pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: rodzaje kasz
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama