Dlaczego warto jeść kaszę? 3 kasze, po które warto sięgnąć!
Przejdź do galerii zdjęć
Jeśli chcesz, by Twoja dieta była zbilansowana i zdrowa, nie może zabraknąć w niej kasz. Wszyscy powinniśmy zjadać codziennie aż 6 porcji produktów zbożowych, są one na tyle ważne, że znalazły się na samym dole piramidy żywieniowej. Tylko jaką kaszę konkretnie wybrać? Oraz jakie może mieć ona właściwości?
Reklama
Wydawać by się mogło, że to ziemniaki są z nami od zarania dziejów. Nie brakuje ich przecież w polskiej kuchni. Jednak tak naprawdę to kasza była kiedyś podstawowym produktem większości głównych posiłków.
Dlaczego warto jeść kaszę?
Kasza jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Pod tym względem najlepiej sięgać po przepyszną kaszę gryczaną, a także po tak zwany pęczak. Błonnik przeciwdziała zaparciom, ale też problemom z jelitem grubym, a nawet hemoroidom.
W kaszy znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych. Jest to między innymi żelazo, potas, magnez czy też cynk.
Warto też dodać, że to produkt w stu procentach naturalny i nieprzetworzony. Ostatnio coraz częściej sięgamy po takie. Nie zawiera sodu, a to właśnie sód może być powodem nadciśnienia tętniczego, a także wszelakich obrzęków.
Za kaszą przemawia również jej cena. To produkt naprawdę tani, a w dodatku tak prosty do przygotowania, że poradzą sobie z tym nawet osoby, które nie potrafią gotować.
A którą z kasz najlepiej wybrać? Przeczytaj w galerii!
Zobacz też:
Pomysł na szybki i wykwintny obiad.
5 sposobów na szybkie danie.
Dania w mniej niż 30 minut.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: rodzaje kasz
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
TA kasza jest najzdrowsza. Zawsze podawaj ją na obiad
Na naszych talerzach pojawiają się nie tylko ziemniaki czy ryż, ale również kasze. Nic w tym dziwnego, szukamy zdrowych alternatyw, które są chociażby mniej kaloryczne. A takie bez wątpienia są kasze. Charakteryzują się tym, iż zawierają wiele witamin i soli mineralnych. Co więcej, niektóre z nich nie zawierają glutenu.
Soczysty kurczak faszerowany kaszą i cebulą. Obłędny smak i aromat!
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kurczaka. Można śmiało powiedzieć, że w każdej kolejnej odsłonie okazuje się, że kurczak jest tym elementem kulinarnych dań, który nigdy nam nie spowszednieje. Oczywiście, jeżeli tylko pozwolimy sobie na eksperymentowanie. Kurczak faszerowany kaszą i cebulą to doskonała propozycja dla osób, które poszukują innowacyjnych rozwiązań i sposobów na zaskoczenie swoich bliskich nietuzinkowym obiadem. Jak go przygotować?
Znowu ugotowałaś kaszę i jest gorzka? Zwróć uwagę na te rzeczy
Problem z kaszą jaglaną jest taki, że często wychodzi ona gorzka. Z uwagi na to, że można mieć spore trudności z jej odpowiednim przygotowaniem, niektórzy bardzo szybko się do niej zrażają i potem w ogóle nie chcą jej używać, bo boją się, że po raz kolejny ją zmarnują i będą musieli wyrzucić ją do kosza, gdy znowu okaże się za gorzka i przez to wprost niejadalna.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl