Kukurydza z puszki
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Czy można jeść warzywa z puszki? Zdania są bardzo podzielone

Zimą bardzo trudno o świeże warzywa. Wiele osób, aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę witamin i minerałów, sięga po warzywa z puszki. Sprawdzamy, czy to naprawdę dobra decyzja i czy warzywa z puszki nadal mają cenny skład.
Reklama

Czy warzywa z puszki są zdrowe?

Opinie na ten temat, czy warzywa z puszki są szkodliwe, nadal są podzielone. Wielu badaczy twierdzi, że warzywa wchodzą w reakcję z puszką, w której składzie można znaleźć związek chemiczny – bisfenol A (BPA), co ma być bardzo niezdrowe. Wnętrze puszki jest pokryte związkiem chemicznym, aby jedzenie nie miało bezpośredniego kontaktu z metalem.

Wielu dietetyków twierdzi, że substancja wykazuje szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka, zwiększając ryzyko niektórych schorzeń takich jak: choroby układu krążenia i nowotwory. Co ciekawe, badania naukowe nie odpowiadają wprost na pytanie, czy substancja, która przenika do żywności, jest szkodliwa. Analizy naukowców jasno pokazały, że związek BPA w dużych ilościach ma negatywny wpływ na naszą gospodarkę hormonalną.

Z drugiej strony, badania prowadzone na mniejszej ilości BPA przyniosły zróżnicowane wyniki. Według niektórych badaczy śladowe ilości BPA (a z takimi mamy do czynienia w puszkach) nie mają żadnego wpływu na nasze zdrowie. Inni twierdzą, że na pytanie dotyczące potencjalnej szkodliwości małej ilości BPA nie da się na razie jednoznacznie odpowiedzieć.

Reklama
łyżka groszku
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Zalety i wady warzyw konserwowanych

Najważniejszą zaletą warzyw z puszki jest fakt, że są one znacznie świeższe niż te kupowane w hipermarketach. Wynika to z tego, że czas między zebraniem produktu a zakonserwowaniem go w puszce jest krótszy niż czas, jaki jest potrzebny na transport do Europy.

Warzywa z puszki zawierają wiele cennych minerałów i składników, których jednak jest znacznie mniej niż w przypadku świeżych warzyw kupowanych na targowiskach. Wynika to z faktu, że warzywa konserwowane są poddawane obróbce termicznej, która niszczy cenne witaminy i składniki mineralne. Największe straty można zaobserwować w przypadku witaminy B i C.

Pomimo kilku wad, warzywa z puszki są interesującą alternatywą zimą, gdy cierpimy na brak potrzebnych minerałów i witamin, dlatego od czasu do czasu warto po nie sięgnąć.

Reklama
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama