Czy szczaw jest zdrowy dla organizmu?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości zdrowotne szczawiu
Szczaw jest jednym ze składników Diety Królów. Program Królów składa się z czternastu etapów, przez które należy przejść, aby zrzucić zbędne kilogramy.
Szczaw ma dużą wartość odżywczą.
Jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza i wapnia. Szczaw jest również doskonałym źródłem manganu, miedzi, magnezu i witaminy A. To niskokaloryczne jedzenie z zaledwie 36 kaloriami na filiżankę. Ma również nieco wyższą zawartość białka niż szpinak, co sprawia, że jest to zdrowa żywność do spożycia przed lub po treningu.
Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który może być toksyczny, jeśli jest spożywany w dużych ilościach. Roślina ta nie powinna być spożywana przez osoby z chorobą nerek. Szczaw jest bezpieczny do spożycia, ale należy go przyjmować ostrożnie, ponieważ wiadomo, że powoduje łagodne skutki uboczne. Jeśli jesteś uczulony na szczaw, mogą wystąpić nudności, wymioty lub biegunka.
Co można zrobić ze szczawiu?
Szczaw ma kwaśny smak i jest zwykle podawany na surowo. Może być również gotowany lub pieczony. Może być stosowany w zupach, sałatkach, a nawet deserach.
Nasze pomysły na dania ze szczawiem:
- zupa szczawiowa z przepisu babci z ziemniakami
- sałatka ze szczawiem i winegretem
- medaliony ze szczawiem i serem feta
- piersi z kurczaka nadziewana szczawiem i mozzarellą
- sznycle z piersi indyka nadziewane bryndzą i szczawiem
- sałata rzymska z liśćmi szczawiu i chrupiącym boczkiem
- filety z dorsza z sosem szczawiowym