Dbasz o poziom cukru w organizmie? Herbata z morwy białej ma zbawienne właściwości!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Skąd pochodzi morwa?
Morwa biała (Morus alba) to szybko rosnące drzewo liściaste, które pochodzi z północnych Chin. Została wprowadzona do wielu innych części świata, w tym do Ameryki Północnej, gdzie w niektórych rejonach jest uważana za gatunek inwazyjny. Morwa biała jest popularnym drzewem w architekturze krajobrazu ze względu na szybkie tempo wzrostu i atrakcyjne liście.
Wiosną i latem liście są zielone, a jesienią stają się żółte, czerwone lub purpurowe. Morwa biała wytwarza wiosną małe, zielonkawobiałe kwiaty. Z kwiatów tych wyrastają małe, czarne owoce, które dojrzewają latem. Owoce są jadalne, ale niezbyt smaczne.
Właściwości morwy
Morwy białe zawierają dużo antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed chorobami. Morwy białe są dobrym źródłem witamin C i E, a także błonnika i potasu. Te małe owoce można jeść na surowo, suszyć, robić z nich sok lub wino. Mówi się, że morwy białe mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawiają trawienie, wzmacniają odporność i obniżają poziom cholesterolu.
Zdrowotna herbata lub napar
Herbata z morwy białej to herbata przygotowana z liści drzewa morwy białej. Liście są suszone, a następnie zaparzane w celu uzyskania herbaty. Herbata z morwy ma lekko słodki smak i jest bogata w antyoksydanty.
Aby przygotować herbatę z morwy białej, najpierw zbierz liście drzewa morwy białej i wysusz je na słońcu. Kiedy będą już suche, zmiel je na proszek za pomocą moździerza i tłuczka. Następnie weź szklankę wody i doprowadź ją do wrzenia. Następnie dodaj do niej jedną łyżeczkę sproszkowanych liści morwy białej i zaparzaj przez pięć minut. Po pięciu minutach odcedź herbatę i delektuj się smakiem.