Ciasto drożdżowe
Canva.com

Delikatne ciasto drożdżowe z kremem i orzechami. Ten smak zachwyca!

Oto przepis na pyszne, ekspresowe ciasto drożdżowe, które zasadniczo możecie śmiało zrobić z resztek świątecznych tradycyjnych ciast. W towarzystwie z kremem i orzechami smakuje wybornie!
Reklama

Składniki na pyszne ciasto

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:

na ciasto:

  • 350 g mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru drobnego,
  • 7 g suchych drożdży (instant),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 255 ml ciepłego mleka 3,2%,
  • 3 łyżki oleju;

ponadto:

  • 150 g dżemu morelowego,
  • 100 g płatków migdałów,
  • 100 g orzechów pinii;

na krem:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g),
  • 255 ml mleka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru.

Jak zrobić pyszne ciasto?

Ciasto drożdżowe
Canva.com

Przygotowanie – przygotujmy ciasto: suche składniki wsypmy do misy miksera, wymieszajmy. Wbijmy jajka, wlejmy mleko oraz olej. Miksujmy 12-15 minut za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Miskę przykryjmy ściereczką i odstawmy do podwojenia objętości masy. Piekarnik nagrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę 25x25 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Przełóżmy ciasto, przykryjmy ściereczką i odstawmy na pół godziny.

Reklama

Dżem morelowy podgrzejmy i wyłóżmy na ciasto.

Posypmy je płatkami migdałów oraz orzechami piniowymi. Pieczmy około 34-26 minut, do suchego patyczka. Przygotujmy krem: budyń waniliowy wymieszajmy w 50 ml mleka. Resztę mleka gotujmy. Dodajmy rozrobiony budyń, zamieszajmy energicznie. Całość zagotujmy. Wystudźmy. Znów masło ubijmy z cukrem, dodając po 1 łyżce budyniu. Ostudzone ciasto przełóżmy kremem. Schłodźmy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama