Dlaczego warto jeść fasolę? Poznaj jej cenne właściwości
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie są rodzaje fasoli?
Istnieje wiele różnych rodzajów fasoli. Każdy z nich różni się nie tylko smakiem i wyglądem, ale również składem witamin i pierwiastków mineralnych.
Chociaż trudno wskazać najzdrowszą fasolę, warto zauważyć, że najwięcej korzystnych właściwości dla organizmu ma fasola adzuki oraz fasola czerwona, biała i mung. Fasola czerwona wykazuje pozytywny wpływ na działanie nerek, po fasolę adzuki powinniśmy sięgnąć, gdy często zapadamy na infekcje dróg moczowych oraz w przypadku nadciśnienia.
Fasola biała ma w swoim składzie najwięcej potasu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnez, a fasola mung wykazuje działanie oczyszczające organizm z toksyn.
Wśród innych rodzajów warto także wymienić: fasolę czarną, fasolę endamame, fasolę pinto, fasolę wielokwiatową, fasolę szparagową oraz fasolę nerkową.
Właściwości lecznicze fasoli
Fasola ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bardzo dobrym źródłem białka, ponieważ znajdziemy w niej aż 8,67 gr w 100 gr. Ponadto zawiera niewiele cukru i aż 7 gramów błonnika.
Fasola ma wiele cennych właściwości leczniczych, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.
- Działa antynowotworowo i zmniejsza ryzyko jego wystąpienia.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Pomaga obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w organizmie.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, bo ma bardzo niski indeks glikemiczny.
- Zmniejsza ryzyko śmierci o 7-8 proc.
- Wykazuje dobroczynny wpływ na skórę.