Canva.com
Domowe jagodzianki z kruszonką - za kilka złotych zje cała rodzina!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jagodzianki w ostatnich dniach po raz kolejny podbiły internet. Tym razem nie tylko, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, ale także dzięki podwyżkom cen. Przygotujemy pyszne drożdżówki z kruszonką za kilka złotych.
Reklama
Smaczne i tanie
Canva.com
Drożdżówki jagodowe z kruszonką to ulubiony przysmak wielu osób, gdy nadchodzi ciepłe lato, a wraz z nim ogromny wysyp borówek. Są bardzo smaczne, puszyste i sprawiają, że każdy dzień jest po prostu lepszy. W tym roku jagody są dużo droższe, głównie ze względu na wysoką inflację. Dlatego wspólnie przygotujemy jagodzianki z babcinego przepisu.
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy:
- 50 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 250 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 140 g masła
Reklama
Potrzebujemy także:
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka + 4 łyżki mleka
Kruszonkę na wierzch drożdżówek przygotujemy z poniższych składników:
- 8 łyżek mąki pszennej
- 40 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
Zobacz także
Jak zrobić pyszne jagodzianki w domu?
Canva.com
- Na początku przygotowujemy rozczyn, czyli kruszymy droższe, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki. Dolewamy ciepłe mleko i energicznie mieszamy.
- Rozczyn należy odstawić na 25 minut, aby powiększył swoją objętość.
- W międzyczasie do miski miksera wrzucamy mąkę, szczyptę soli i cukru. Mieszamy i tworzymy wgłębienie w środku. Do środka wlewamy rozczyn. Dodajemy jajko i mieszamy całą masę.
- Masę z rozczynem wyrabiamy dłońmi przez 10 minut. Partiami dodajemy masło.
- Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie na 2 godziny.
- Aby przygotować kruszonkę do jagodzianek wsypujemy mąkę do miski, a także masło. Umyte jagody mieszamy z mąką.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 20 równych części - pasków.
- Do każdego z nich nakładamy łyżkę jagód i lepimy brzegi ciasta. Jagodzianki pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędne crumble z jabłkami i migdałami. Goście będą zachwyceni
Sezon na jabłka to doskonały moment na przygotowanie pysznych deserów. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na obłędny crumble z jabłkami i migdałami. Ten prosty, lecz niezwykle smaczny deser z pewnością zachwyci Waszych gości!
Trifle - deser idealny!
Trifle to niezwykle efektowny i smakowity deser, który idealnie sprawdzi się na różne okazje, w tym również podczas świąt. Składa się z warstw kruszonki, kremów i owoców, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków i tekstur. Jeśli szukasz przepisu na deser, który zachwyci Twoje podniebienie, to trifle jest idealnym wyborem.
Brzoskwinie pod kruszonką, które zachwycają!
Brzoskwinie pod kruszonką to doskonały deser, którym można zaskoczyć swoich gości. Ta kombinacja soczystych brzoskwiń i chrupiącej kruszonki sprawia, że każdy kęs smakuje wyjątkowo. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na ten pyszny deser, podpowiemy, jak go podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnej brzoskwiń pod kruszonką.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl