domowe jagodzianki z kruszonką
Canva.com

Domowe jagodzianki z kruszonką - za kilka złotych zje cała rodzina!

Jagodzianki w ostatnich dniach po raz kolejny podbiły internet. Tym razem nie tylko, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, ale także dzięki podwyżkom cen. Przygotujemy pyszne drożdżówki z kruszonką za kilka złotych.
Reklama

Smaczne i tanie

domowe jagodzianki z kruszonką
Canva.com

Drożdżówki jagodowe z kruszonką to ulubiony przysmak wielu osób, gdy nadchodzi ciepłe lato, a wraz z nim ogromny wysyp borówek. Są bardzo smaczne, puszyste i sprawiają, że każdy dzień jest po prostu lepszy. W tym roku jagody są dużo droższe, głównie ze względu na wysoką inflację. Dlatego wspólnie przygotujemy jagodzianki z babcinego przepisu.

Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy:

  • 50 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 140 g masła
Reklama

Potrzebujemy także:

  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka + 4 łyżki mleka

Kruszonkę na wierzch drożdżówek przygotujemy z poniższych składników:

  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 40 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić pyszne jagodzianki w domu?

domowe jagodzianki z kruszonką
Canva.com
  1. Na początku przygotowujemy rozczyn, czyli kruszymy droższe, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki. Dolewamy ciepłe mleko i energicznie mieszamy.
  2. Rozczyn należy odstawić na 25 minut, aby powiększył swoją objętość.
  3. W międzyczasie do miski miksera wrzucamy mąkę, szczyptę soli i cukru. Mieszamy i tworzymy wgłębienie w środku. Do środka wlewamy rozczyn. Dodajemy jajko i mieszamy całą masę.
  4. Masę z rozczynem wyrabiamy dłońmi przez 10 minut. Partiami dodajemy masło.
  5. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie na 2 godziny.
  6. Aby przygotować kruszonkę do jagodzianek wsypujemy mąkę do miski, a także masło. Umyte jagody mieszamy z mąką.
  7. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 20 równych części - pasków.
  8. Do każdego z nich nakładamy łyżkę jagód i lepimy brzegi ciasta. Jagodzianki pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama