Makaron w sosie pomidorowym z piekarnika.
Canva

Makaron z... piekarnika!

Masz ochotę na proste, smaczne danie inne od tych, co zwykle szykujesz? Wypróbuj makaron z tego przepisu. Nie musisz nic gotować ani smażyć, potrzebujesz jedynie paru składników i piekarnika. Efekty Cię zachwycą!
Reklama

Makaron z piekarnika — to prawdziwy sztos!

Największe plusy tego dania, to fakt, że nie musisz zużywać miliona naczyń czy składników. Wszystko robisz prosto i intuicyjnie. Potrzebujesz jedynie piekarnika, naczynia żaroodpornego i paru produktów.

Składniki na makaron z piekarnika

  • 0,5 paczki makaronu spaghetti
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki śmietanki 30%
  • niecała butelka passaty
  • niecała szklanka wody
  • 1 garść startego sera mozzarella
Ser do makaronu gotowy do starcia.
Canva

Przepis na makaron z piekarnika

  • Makaron (surowy) włóż do naczynia żaroodpornego.
  • Wsyp sól, bazylię, oregano.
  • Zalej wszystko wodą, potem śmietaną i passatą.
  • Wymieszaj płyn.
  • Posyp wszystko serem.
  • Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz makaron przez 30-40 minut.
  • Wymieszaj wszystko.
  • Smacznego!

Czy można modyfikować ten przepis?

Zamiast passaty możesz spróbować użyć pomidorów w puszce. Jeśli nie masz sera podanego w przepisie, wykorzystaj inny.

W przypadku przypraw, możesz dowolnie eksperymentować. Spokojnie możesz zrezygnować z oregano lub dodać pieprz, czy ostrą paprykę.

Jeśli lubisz spieczony ser, możesz pod koniec dodać go nieco więcej i włączyć termoobieg.

Czy to danie wyjdzie z mięsem? Niestety są szanse, że nie wszystko się dopiecze, dlatego lepiej nie dodawać więcej składników.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama