canva.com
Golonka gotowana rozpływająca się w ustach
Do przeczytania w ok. 2 min.
Golonka gotowana to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich potraw, które zawsze kojarzy się z domową atmosferą. W tym artykule przedstawimy przepis na golonkę gotowaną oraz kilka porad dotyczących jej podawania.
Reklama
Jak zrobić golonkę gotowaną?
Do przygotowania zimnych nóżek potrzebujemy:
Składniki:
- 1 kg wieprzowej golonki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- ocet
canva.com
Przygotowanie:
- Golonkę dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka.
- Cebulę i marchewkę obieramy, kroimy w duże kawałki i dodajemy do garnka.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
- Zalewamy wodą tak, aby składniki były całkowicie przykryte.
- Garnka nie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Po ugotowaniu golonkę wyjmujemy z wywaru i studzimy.
- Wywar odcedzamy i dodajemy do niego łyżkę octu.
- Golonkę kroimy w plastry i układamy na półmisku.
- Zalewamy ją wywarem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Golonkę gotowaną podajemy z chrzanem lub musztardą.
canva.com
Jak podawać golonkę gotowana?
Reklama
Golonka gotowana to danie, które najlepiej smakuje na ciepło. Podajemy je na półmisku lub talerzu, posypane natką pietruszki lub cebulką. Do golonki gotowanej idealnie pasuje chrzan lub musztarda. Możemy też podać ją z korniszonami lub marynowanymi warzywami.
Porady dotyczące przygotowania golonki gotowanej
- Aby golonka gotowana była bardziej aromatyczna, do wywaru możemy dodać kilka ząbków czosnku.
- Przygotowaną golonkę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Zobacz także
Golonka gotowana jak marzenie
Golonka gotowana to tradycyjna polska potrawa, która zawsze kojarzy się z domową atmosferą. Przepis na golonkę gotowaną jest prosty i składa się z kilku składników. Podajemy ją na ciepło, posypane natką pietruszki lub cebulką, z chrzanem lub musztardą. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Kurczak Gong Bao - smak Azji w Twoim domu
Czy kiedykolwiek próbowałeś kurczaka Gong Bao? To tradycyjne danie chińskie, które podbija serca smakoszy na całym świecie. W tym artykule dowiesz się o historii tego dania, otrzymasz przepis na jego przygotowanie oraz porady dotyczące podawania. Gotowa? Zanurzmy się w świat aromatycznych smaków i kulinarnych tajemnic kurczaka Gong Bao!
Borówkowy dżem babci Stasi to złoto wśród przetworów
Dżemy i przetwory to skarby, które kryją się w spiżarniach naszych babć. Jednym z takich niezwykłych smaków jest borówkowy dżem babci Stasi. To prawdziwe złoto wśród przetworów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie tego dżemu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na zachowanie tradycji rodzinnych.
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem. Oto przepis babci Jadzi
Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem to pomysł na znakomite danie, które jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, a na pewno zachwyca smakiem oraz aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl