Gotowe w 30 minut - sałatka z rabarbarem i truskawkami. Jest pyszna!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki:
- 650 g rabarbaru
- 60 g cukru pudru
- 100 ml świeżego soku z pomarańczy
- 250 g dojrzałych truskawek
- 200 ml tłustej śmietany
Jak zrobić pyszną sałatkę?
Rabarbar i truskawki dokładnie umyj. Rabarbar obierz i pokrój na drobne kawałki o długości około 2,5 centymetrów. Wrzuć do dużego rondla i dodaj cukier i sok z pomarańczy. Przykryj rondel przykrywką i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i ściągnij pokrywkę. Duś wszystko przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Truskawki pozbaw szypułek i jeszcze raz je opłucz. Pokrój na połówki, lub ćwiartki w zależności od wielkości truskawek i dorzuć do duszącego się na wolnym ogniu rabarbaru. Gotuj wszystko razem przez chwilę, maksymalnie 4 minuty, aby truskawki się nie rozpadły. Owoce rozlej do miseczek i dodaj po łyżce śmietany. Podawaj na ciepło. Danie jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, B, C i E.