Rabarbar w białej misce pokrojony i garść truskawek
Canva.com

Gotowe w 30 minut - sałatka z rabarbarem i truskawkami. Jest pyszna!

Świetny pomysł na zapewnienie sobie małego powiewu lata i wykorzystanie zamrożonego w sezonie rabarbaru, który swoim cierpkim smakiem doskonale komponuje się ze słodkimi truskawkami i aromatycznym sosem pomarańczowym w odświeżającej i niezwykle soczystej, ciepłej sałatce. Przygotowanie tej sałatki zajmie maksymalnie 20 minut i wystarczy na cztery porcje.
Reklama

Składniki:

  • 650 g rabarbaru
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 250 g dojrzałych truskawek
  • 200 ml tłustej śmietany

Jak zrobić pyszną sałatkę?

Rabarbar i truskawki dokładnie umyj. Rabarbar obierz i pokrój na drobne kawałki o długości około 2,5 centymetrów. Wrzuć do dużego rondla i dodaj cukier i sok z pomarańczy. Przykryj rondel przykrywką i doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień i ściągnij pokrywkę. Duś wszystko przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Truskawki pozbaw szypułek i jeszcze raz je opłucz. Pokrój na połówki, lub ćwiartki w zależności od wielkości truskawek i dorzuć do duszącego się na wolnym ogniu rabarbaru. Gotuj wszystko razem przez chwilę, maksymalnie 4 minuty, aby truskawki się nie rozpadły. Owoce rozlej do miseczek i dodaj po łyżce śmietany. Podawaj na ciepło. Danie jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, B, C i E.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama