Letnia sałatka na każdą okazję. Wystarczy połączyć fasolkę i... brzoskwinie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przepis na sałatkę z brzoskwiniami i fasolką szparagową jest bardzo prosty. Ważną sprawą jest przygotowanie odpowiednich składników.
Składniki
- fasolka szparagowa (300 g)
- bób (200 g)
- migdały w płatkach (70 g)
- brzoskwinie (2 sztuki).
Ważną rolę zajmują tu również dodatki i przyprawy, w tym:
- ocet (100 ml)
- oliwa z oliwek (50 ml)
- świeża kolendra i pieprz (do smaku).
Jak przemienić te składniki w smaczną i zdrową sałatkę? To proste!
Wystarczy zacząć od zagotowania octu i odstawienia go na bok, oraz ugotowania bobu i fasolki w osolonej wodzie. Kolejnym, bardzo ważnym krokiem, jest podgrzanie migdałów na patelni tak, aby ich płatki przybrały złotawy kolor.
W międzyczasie można przygotować brzoskwinię, czyli umyć ją i pokroić na ćwiartki.
Gdy wszystkie składniki sałatki są gotowe, pozostaje ostatni etap – połączenie ich w odpowiedni sposób. Jest to zadanie bardzo proste. Na początek należy ułożyć na talerzu ostudzoną fasolkę i bób, skropić je oliwą z oliwek oraz posypać pieprzem. Następnie na warzywa należy położyć kawałki brzoskwini. Całość wystarczy skropić przygotowanym na początku syropem z octu oraz posypać migdałami oraz kolendrą. Gotowa sałatka smakuje wybornie, dzięki czemu stanie się ozdobą każdego stołu.