Sałatka z fasolką i brzoskwiniami na talerzu z sosem
Canva.com

Letnia sałatka na każdą okazję. Wystarczy połączyć fasolkę i... brzoskwinie!

Sałatki, które powstają z połączenia owoców i warzyw, mogą zachwycać ciekawym wyglądem i wspaniałym smakiem. Jak je przygotować? Możliwości jest wiele. Wśród najpopularniejszych rozwiązań znajduje się przepis na sałatkę, w której głównymi składnikami są brzoskwinie połączone z fasolką szparagową. Jak przygotować taki przysmak?
Reklama

Przepis na sałatkę z brzoskwiniami i fasolką szparagową jest bardzo prosty. Ważną sprawą jest przygotowanie odpowiednich składników.

Składniki

  • fasolka szparagowa (300 g)
  • bób (200 g)
  • migdały w płatkach (70 g)
  • brzoskwinie (2 sztuki).

Ważną rolę zajmują tu również dodatki i przyprawy, w tym:

  • ocet (100 ml)
  • oliwa z oliwek (50 ml)
  • świeża kolendra i pieprz (do smaku).

Jak przemienić te składniki w smaczną i zdrową sałatkę? To proste!

Wystarczy zacząć od zagotowania octu i odstawienia go na bok, oraz ugotowania bobu i fasolki w osolonej wodzie. Kolejnym, bardzo ważnym krokiem, jest podgrzanie migdałów na patelni tak, aby ich płatki przybrały złotawy kolor.

Reklama

W międzyczasie można przygotować brzoskwinię, czyli umyć ją i pokroić na ćwiartki.

Gdy wszystkie składniki sałatki są gotowe, pozostaje ostatni etap – połączenie ich w odpowiedni sposób. Jest to zadanie bardzo proste. Na początek należy ułożyć na talerzu ostudzoną fasolkę i bób, skropić je oliwą z oliwek oraz posypać pieprzem. Następnie na warzywa należy położyć kawałki brzoskwini. Całość wystarczy skropić przygotowanym na początku syropem z octu oraz posypać migdałami oraz kolendrą. Gotowa sałatka smakuje wybornie, dzięki czemu stanie się ozdobą każdego stołu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama