Sałatka grecka — prosta i przepyszna!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka grecka — czy wiesz, jak ją dobrze zrobić?
Mało osób o tym wie, ale okazuje się, że sera dodawanego do sałatki nie trzeba... kroić w kostkę. Nie ma również potrzeby mieszania ze sobą składników. Wystarczy jedynie poukładać je w misce.
Oczywiście nic się nie stanie, jeśli ktoś jednak podzieli fetę na mniejsze kawałki (taki sposób przygotowania sałatki będzie w poniższym przepisie).
Sałatka grecka — jakie składniki są potrzebne do jej przygotowania?
W przypadku pomidorów sprawdzą się jednakowo malinowe, jak i pomidorki koktajlowe.
Spokojnie można dodać do sałatki greckiej sałaty, nie jest to jednak niezbędne. Najlepsze będą czarne oliwki, można też użyć zielonych. Ciekawym dodatkiem mogą być kapary. Najlepsza będzie czerwona cebula, dopuszczalna jest też inna. Opcjonalnym dodatkiem jest papryka. Oregano wyjątkowo powinno być suszone.
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 2 małe ogórki lub 1 duży
- 1 garść oliwek
- 0,5 czerwonej cebuli
- 0,5 paczki sera typu feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sałatka grecka — jak ją przygotować krok po kroku
Pomidorki i ogórki należy umyć. Ogórków wyjątkowo nie trzeba obierać, wystarczy pokroić je na cienkie plasterki lub w kostkę. Pomidorki poprzekrawać w pół. Cebulę należy pokroić w piórka. Oliwki muszę być w całości.
Warzywa trzeba położyć w miseczkach, a na nich delikatnie umieścić pokrojony w kostkę ser feta. Oczywiście można też spróbować podać sałatkę w tradycyjny sposób — wtedy feta musi być w dużym kawałku.
Gotową sałatkę powinno oprószyć się solą, pieprze i oregano, po czym należy polać ją oliwą z oliwek.
Sałatka grecka — jak ją podawać?
Taka sałatka będzie idealna ze świeżym lub chrupkim pieczywem. Można ją podać jako samodzielne danie (na przykład na drugie śniadanie) albo zrobić z niej dodatek do grilla, obiadu lub kolacji.