Sałatka grecka z czerwoną cebulą, pomidorkami, oliwkami i ogórkiem.
Canva

Sałatka grecka — prosta i przepyszna!

Czy wiesz, jak przyrządzić sałatkę grecką? To nic trudnego! Jej wykonanie jest banalnie proste i nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników. Wystarczy tylko parę produktów, żeby wyczarować tę klasyczną, smakowitą sałatkę. Koniecznie trzeba jednak pamiętać, żeby wybrać warzywa dobrej jakości.
Reklama

Sałatka grecka — czy wiesz, jak ją dobrze zrobić?

Mało osób o tym wie, ale okazuje się, że sera dodawanego do sałatki nie trzeba... kroić w kostkę. Nie ma również potrzeby mieszania ze sobą składników. Wystarczy jedynie poukładać je w misce.

Oczywiście nic się nie stanie, jeśli ktoś jednak podzieli fetę na mniejsze kawałki (taki sposób przygotowania sałatki będzie w poniższym przepisie).

Sałatka grecka w misce, obok pomidorki, oliwa i oliwki.
Canva

Sałatka grecka — jakie składniki są potrzebne do jej przygotowania?

W przypadku pomidorów sprawdzą się jednakowo malinowe, jak i pomidorki koktajlowe.

Reklama

Spokojnie można dodać do sałatki greckiej sałaty, nie jest to jednak niezbędne. Najlepsze będą czarne oliwki, można też użyć zielonych. Ciekawym dodatkiem mogą być kapary. Najlepsza będzie czerwona cebula, dopuszczalna jest też inna. Opcjonalnym dodatkiem jest papryka. Oregano wyjątkowo powinno być suszone.

  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 2 małe ogórki lub 1 duży
  • 1 garść oliwek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 paczki sera typu feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Sałatka grecka — jak ją przygotować krok po kroku

Pomidorki i ogórki należy umyć. Ogórków wyjątkowo nie trzeba obierać, wystarczy pokroić je na cienkie plasterki lub w kostkę. Pomidorki poprzekrawać w pół. Cebulę należy pokroić w piórka. Oliwki muszę być w całości.

Reklama

Warzywa trzeba położyć w miseczkach, a na nich delikatnie umieścić pokrojony w kostkę ser feta. Oczywiście można też spróbować podać sałatkę w tradycyjny sposób — wtedy feta musi być w dużym kawałku.

Gotową sałatkę powinno oprószyć się solą, pieprze i oregano, po czym należy polać ją oliwą z oliwek.

Sałatka grecka leżąca na białym talerzu.
Canva

Sałatka grecka — jak ją podawać?

Taka sałatka będzie idealna ze świeżym lub chrupkim pieczywem. Można ją podać jako samodzielne danie (na przykład na drugie śniadanie) albo zrobić z niej dodatek do grilla, obiadu lub kolacji.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama