Meksykańskie klopsiki
Canva.com

Grecki pupleciki robią furorę! Z czym podawać keftedes?

Dziś poznamy przepis na słynne keftedes, czyli greckie klopsiki z ziołami. Te mięsne kulki wybornie smakują i są jednym z najpopularniejszych dań greckiej kuchni. Do ich przyrządzenia idealnie sprawdzi się mielone mięso wieprzowe i wołowe (można wykorzystać także jagnięcinę), sekret ich niebanalnego smaku tkwi natomiast we właściwie dobranych przyprawach oraz skórce z pomarańczy.
Reklama

Keftedes z kuchni greckiej możemy podawać jako samodzielne danie albo z dodatkami takimi jak sos tzatziki, pieczone ziemniaczki (lub ziemniaczane talarki). Innym sposobem jest podanie klopsików w chlebkach pita: wówczas dodatkowo możemy wykorzystać sos czosnkowy, ser feta oraz ulubione warzywa. Keftedes mogą także stanowić podstawę do przygotowania innych potraw greckiej kuchni.

Składniki na pyszne keftedes

Do przygotowania czterech porcji tej potrawy będą nam potrzebne: po 300 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, dwie średnie cebule, trzy ząbki czosnku, skórka starta z pomarańczy, po łyżce słodkiej papryki i oregano, po pół łyżeczki ostrej papryki i pieprzu, łyżeczka mielonego kminku, pół szklanki mąki, olej i sól.

Przygotowanie ekspresowych, greckich klopsików keftedes

  1. Przygotowanie keftedes zaczynamy od obrania cebuli i starcia jej na dużych oczkach tarki. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy też cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy skórkę startą z pomarańczy, przyprawy, doprawiamy solą. Dokładnie wyrabiamy masę przy użyciu dłoni. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  2. Z mięsnej masy formujemy kotlety w kształcie walków. Panierujemy w mące i smażymy na rumiano na patelni rozgrzanej olejem. Gotowe keftedes podajemy z frytkami oraz sosem tzatziki. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama