guacamole w moździerzu kamiennym na tle ciemnego drewna obok połówki awokado
canva.com

Guacamole - zdradzamy tajemnicę meksykańskiego smaku!

Guacamole to popularny meksykański dip, który można podawać do tortilli, nachosów, ale też jako dodatek do mięsa czy sałatek. Jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy i bardzo smaczny. Zdradzamy, jak przygotować najlepsze guacamole i jakie właściwości zdrowotne posiada awokado.
Reklama

Guacamole to popularny meksykański sos przygotowywany na bazie awokado. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli, a w języku hiszpańskim wymawia się je jako guakamole. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Do awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.

Jak zrobić guacamole?

Przepis na guacamole jest bardzo prosty i składa się z kilku kroków:

  1. Umyj awokado i przekrój je na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżką.
  2. Rozgnieć awokado widelcem na pastę.
  3. Dodaj sok z limonki, sól i starty czosnek, wymieszaj.
  4. Opcjonalnie dodaj posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry.
Reklama

Gotowe guacamole możesz podawać zaraz po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce, jednak należy wiedzieć, że awokado bardzo szybko ciemnieje, więc najlepiej je spożyć jak najszybciej po przygotowaniu.

Przepis na guacamole z oliwą, pomidorkami koktajlowymi i cebulą

Poniżej przedstawiamy przepis na guacamole wzbogacone o oliwę, pomidorki koktajlowe i cebulę:

  • 3 większe dojrzałe awokado - 650 g.
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy.
  • 6 łyżek soku z limonki lub cytryny.
  • 2 ząbki czosnku.
  • Pół mniejszej cebuli czerwonej - 60 g.
  • 6 pomidorków koktajlowych - 90 g.
  • Spora garść świeżej kolendry.
  • Przyprawy: pół łyżeczki soli i spora szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Reklama

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miąższ wyciągamy łyżeczką, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy oliwę, posiekaną papryczkę, sól, pieprz. 2 ząbki czosnku drobno kroimy i dodajemy do awokado. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Świeżą kolendrę siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe.

kanapki z guacamole z sałatką na białym talerzu
canva.com

Jakie są wartości odżywcze guacamole?

Reklama

Guacamole to produkt bogaty w zdrowe tłuszcze, błonnik oraz składniki mineralne, takie jak potas, magnez, fosfor czy żelazo. Awokado, którego głównym składnikiem jest guacamole, zawiera również witaminy A, E, K, C oraz z grupy B.

Należy jednak pamiętać, że guacamole jest dość kaloryczne, ponieważ pół szklanki może mieć nawet 170 kalorii. Dlatego warto spożywać go z umiarem i w ramach zbilansowanej diety.

Soczyste awokado, świeża kolendra, pikantna papryka - to musi być guacamole!

Guacamole to pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu sos, który idealnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych i może być świetnym urozmaiceniem diety. Przygotowanie guacamole jest bardzo łatwe i nie wymaga wiele czasu, dlatego warto spróbować samodzielnie go przygotować w domu.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama