Dojrzałe awokado na stole z pestką
Canva.com

Potrzebujesz awokado na już? Zrób w sklepie ten prosty test

Gdy kupujemy awokado na straganie lub w supermarkecie, zwykle robimy to z myślą o tym, by zjeść je jeszcze tego samego dnia albo ewentualnie dnia następnego - dodając je do porannej jajecznicy albo umieszczając na kanapkach z sadzonym jajkiem i świeżymi pomidorami. Uważajmy jednak, by przypadkiem nie wkomponować w danie niedojrzałego jeszcze owocu.
Reklama

Niedojrzałe awokado nie tylko nie jest smaczne, ale jest ono dla nas również niezdrowe, a w żadnym wypadku nie powinniśmy jeść tego, co może nam zaszkodzić, nawet jeśli ewidentnie mamy na to ochotę.

Test dojrzałości awokado

Dojrzałe awokado z pestkami na stole
Canva.com

Jeżeli lubimy zajadać się awokado i często z niego korzystamy, nauczymy się rozpoznawać jego niedojrzałą formę. Kilka rzeczy może nam podpowiedzieć, że owoc nie nadaje się jeszcze do spożycia. W pierwszej kolejności, jeszcze będąc na zakupach na targu lub w supermarkecie, zwróćmy uwagę na jego twardość.

Reklama

Oczywiście nie powinniśmy macać wszystkich owoców po kolei i w ten sposób niszczyć tych, których nawet nie zabierzemy ze sobą do domu, ale możemy po prostu spróbować bardzo delikatnie nacisnąć palcem skórkę awokado i zauważyć, czy poddaje się ona naciskowi, czy sprawia bardzo duży opór. W drugim przypadku mamy do czynienia z niedojrzałym awokado, w pierwszym najprawdopodobniej z tym dojrzałym. Poziom miękkości jest więc najcenniejszym źródłem informacji. Jeżeli awokado ewidentnie jest twarde i nijak nie jesteśmy w stanie nacisnąć go palcem, to jasny sygnał mówiący o tym, że mamy w ręce niedojrzałe awokado, które będzie musiało poleżeć jeszcze kilka dni, zanim zdołamy go użyć.

Reklama

Jak sprawdzić awokado w domu?

Jeżeli natomiast awokado mamy już w domu, dysponujemy jeszcze jedną techniką przeznaczoną do sprawdzania jego dojrzałości. Przekrójmy owoc na pół i zwróćmy uwagę na kolor jego miąższu. Dojrzałe awokado będzie żółtawe i dosyć jasne, a zielone i ciemniejsze jedynie na brzegach. Z kolei miąższ awokado niedojrzałego może okazać się niemalże w całości zielony i wyraźnie ciemniejszy. To idealne awokado do pasty.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama