Jajka wielkanocne — jak je ozdobić? Znasz te triki?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Łupiny cebuli — to już tradycja!
Barwienie jajek w ten sposób pozwoli uzyskać piękny kolor — bordowy przechodzący w ciemny brąz. To tradycyjna i bardzo prosta metoda. Potrzebne są do niej suche łupiny cebuli, ocet, szczypta soli i woda.
Jajka należy obtoczyć łupinami, zalać wodą ze szczyptą soli i 3 łyżkami octu. Następnie powinno się gotować je około 10 minut, a potem zostawić na jakiś czas w wywarze.
Szpinak — wiosenna zieleń
Jeśli ktoś chce uzyskać piękny, zielony kolor, to musi ugotować jajka w liściach szpinaku. Sam proces gotowania powinien trwać od 12 do 18 minut. Uwaga, jajka należy wsadzić do już gotującej się wody ze szpinakiem.
Czerwona kapusta — niebieski czy fiolet?
Jeśli ktoś chce uzyskać niebieskie jajka, to musi użyć... czerwonej kapusty. Nie wystarczy ich jednak ugotować w wywarze z jej liści. Powinny się w nim potem moczyć całą noc.
W celu uzyskania fioletowego koloru, jajka, które uzyskały już niebieską barwę, należy jeszcze raz włożyć do wywaru z kapusty. Tym razem jednak powinno się dolać tam 2-3 łyżki octu.
Kurkuma — barwnik doskonały!
Pewnie nie raz zdarzyło Ci się, że kurkuma zafarbowała przypadkiem stół w kuchni, jakieś naczynia czy skórę. Pomyśl, z jaką łatwością zafarbuje jajka!
Jajka trzeba ugotować w wywarze z kurkumą i zostawić je w nim na jakiś czas.
A może gotowe barwniki?
Tu sprawa jest prosta! Masz niesamowite kolory do wyboru i mało pracy do wykonania. Nie musisz zbierać łupinek z cebuli, szykować liści kapusty. Wsypujesz barwnik do wody, dodajesz ocet (jeśli tak jest podane w instrukcji) i gotowe!
A wzorki?
Jeśli masz ochotę na jajka ozdobione rysunkami (a nie masz zdolności plastycznych) możesz kupić specjalne, termokurczliwe koszulki na jajka. Ich obsługa jest niesamowicie prosta! Ucinasz koszulkę, wkładasz na ugotowane jajko, wrzucasz do wrzątku. Koszulka zaciska się na jajku — gotowe!