Jak długo i na czym smażyć dary lasu? Przepis na pyszne grzyby z cebulką i jajkiem
Do przeczytania w ok. 1 min.
Smażenie grzybów to jedna z najprostszych form ich przygotowania. Grzyby odznaczają się szczególnymi walorami smakowymi, ale pamiętajmy, że są ciężkostrawne. Zanim przystąpimy do czyszczenia i smażenia grzybów, sprawdźmy, czy nasze zbiory są bezpieczne. Jeżeli nie mamy co do tego pewności, zawsze możemy odwiedzić miejską stację sanepidu.
Co zrobić przed smażeniem grzybów i jak długo trzeba je smażyć?
Na początku musimy je dokładnie oczyścić, a potem umyć. Oczywiście nie zapominamy też o odsączeniu ich z nadmiaru wody - użyjmy do tego papierowego ręcznika. Jeśli chodzi o długość smażenia grzybów, to zwykle wystarczy kwadrans, a niekiedy parę minut.
Na czym smażyć grzyby?
Najlepsze będzie masło, które uwypukla delikatny smak grzybów. Z kolei na oleju możemy podsmażyć dodatki: mięso oraz cebulę.
Przepis na grzyby smażone z jajkiem i cebulą
Składniki:
- 5 jajek
- leśne grzyby (ok. 20 sztuk)
- 2 łyżki masła
- cebula
- pół szklanki śmietany
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Pokrój grzyby i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Dopraw solą i smaż przez kwadrans, przez cały czas mieszaj. Dosyp posiekaną cebulę i dodaj śmietanę. Oprósz danie pieprzem, a na końcu wbij jajka. Mieszaj do momentu, aż jajka się zetną. Gotowe!