Grzyby z cebulką
Canva.com

Jak długo i na czym smażyć dary lasu? Przepis na pyszne grzyby z cebulką i jajkiem

Masz w domu zapas świeżych grzybów i nie wiesz, jak je wykorzystać w kuchni? Mamy proste rozwiązanie. Przyrządź wyśmienity posiłek na bazie grzybów z dodatkiem cebuli i jajka. To tania i prosta potrawa, która doskonale nadaje się na długi jesienny wieczór w doborowym towarzystwie.
Reklama

Smażenie grzybów to jedna z najprostszych form ich przygotowania. Grzyby odznaczają się szczególnymi walorami smakowymi, ale pamiętajmy, że są ciężkostrawne. Zanim przystąpimy do czyszczenia i smażenia grzybów, sprawdźmy, czy nasze zbiory są bezpieczne. Jeżeli nie mamy co do tego pewności, zawsze możemy odwiedzić miejską stację sanepidu.

Co zrobić przed smażeniem grzybów i jak długo trzeba je smażyć?

Na początku musimy je dokładnie oczyścić, a potem umyć. Oczywiście nie zapominamy też o odsączeniu ich z nadmiaru wody - użyjmy do tego papierowego ręcznika. Jeśli chodzi o długość smażenia grzybów, to zwykle wystarczy kwadrans, a niekiedy parę minut.

Na czym smażyć grzyby?

Najlepsze będzie masło, które uwypukla delikatny smak grzybów. Z kolei na oleju możemy podsmażyć dodatki: mięso oraz cebulę.

Przepis na grzyby smażone z jajkiem i cebulą

Grzyby z cebulką
Canva.com
Reklama

Składniki:

  • 5 jajek
  • leśne grzyby (ok. 20 sztuk)
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • pół szklanki śmietany
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Pokrój grzyby i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Dopraw solą i smaż przez kwadrans, przez cały czas mieszaj. Dosyp posiekaną cebulę i dodaj śmietanę. Oprósz danie pieprzem, a na końcu wbij jajka. Mieszaj do momentu, aż jajka się zetną. Gotowe!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama