pączki serowe w miseczce
canva.com

Jak przygotować #fit pączki na Tłusty Czwartek?

Nawet w tłusty czwartek nie trzeba rezygnować całkowicie z dietetycznego, zdrowego i odżywczego jedzenia. Jeżeli dla kogoś to tzw. trzymanie michy jest ważne, absolutnie nie powinien on dać się ponieść wszechobecnemu rzucaniu się na tłuste pączki i wykupowaniu połowy cukierni tylko po to, by potem niemiłosiernie się objeść i na drugi dzień jedynie źle się z tym czuć.
Reklama

Świetnym patentem na dietetyczne spędzenie tłustego czwartku będzie przygotowanie własnych dietetycznych pączków. O dziwo można je wykonać na podstawie tradycyjnego przepisu na tradycyjne łakocie, który zwykle wymaga tylko pewnych drobnych modyfikacji, aby stać się czymś dobrym i dla samopoczucia, i dla zdrowia.

Fit pączki na mące pszennej

Pączki dietetyczne spokojnie można wykonać nawet na zwykłej mące pszennej, jeśli tylko dobrze się ją toleruje. Aby ograniczyć jednak ich zawartość węglowodanów prostych, a zamiast tego uzupełnić je węglowodanami złożonymi, mąkę pszenną warto wymieszać z mąką orkiszową lub po prostu jakąś inną mąką pełnoziarnistą, która dobrze sprawdzi się w wypiekach. Kolejny tip będzie tyczyć się użytego słodzika.

Do pączkowej masy zwykle trafia najzwyklejszy w świecie biały cukier, który koniecznie trzeba zastąpić czy to ksylitolem, czy to erytrytolem, czy to po prostu jakimś prostym bezkalorycznym słodzikiem. Nie powinien to być jednak cukier brązowy, który jest tak samo bezwartościowy co cukier biały, a którego producenci celowo próbują przekonywać, że jest inaczej, by po prostu go sprzedawać.

Reklama

Najważniejsze jest jednak to, by fit pączki po uformowaniu piec w piekarniku. Smażenie ich na głębokim tłuszczu to niestety łatwa i prosta droga do tego, by dosłownie podwoić ich kaloryczność, a do tego wprowadzić do nich mnóstwo niepotrzebnych kwasów tłuszczowych typu trans.

Pączki z twarogu

Świetne pączki dietetyczne można wykonać również z twarogu (choćby tego sernikowego), mąki owsianej, mąki żytniej, jajka oraz odrobiny słodzika. Ten przepis sprawi, że staną się one wręcz wartościowe, albowiem dostarczą węglowodanów złożonych, błonnika, białka oraz antyoksydantów występujących w miodzie.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama