Siemię lniane
Canva.com

Jak przygotować siemię lniane do picia? Oto ekspresowy trik babci

Możesz nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, jak wiele dobra kryje się w bardzo prostych i podstawowych produktach spożywczych, które trzymasz gdzieś w swoich szafkach, a których mimo tego w ogóle nie używasz i nawet nie myślisz o tym, by to zrobić. A takie siemię lniane jest przecież dużo lepszym i zdrowszym składnikiem niżeli popularne teraz jagody goji albo nawet nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej.
Reklama

Dlaczego siemię lniane jest zdrowe?

Wyróżnia je wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Za sprawą tych kwasów siemię może obniżać poziom złego cholesterolu we krwi i podwyższać poziom cholesterolu dobrego, a tym samym potrafi zapobiegać miażdżycy, udarom, zawałom, chorobie niedokrwiennej serca i różnym innym schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Zawarty w siemieniu błonnik pokarmowy dba o twoje jelita. Spożywany regularnie w większych ilościach i w połączeniu z wodą będzie zapobiegać cukrzycy typu drugiego, a także nadwadze i otyłości, bo pozwoli ci lepiej się najadać, dłużej czuć pełne nasycenie i jeszcze do tego cieszyć się przyspieszoną przemianą materii. Po siemię lniane warto sięgnąć po większej tłustej uczcie, gdy tylko będzie się odczuwać jakiekolwiek nieprzyjemne symptomy ze strony układu pokarmowego.

Reklama

Tylko jak je przygotować, by te wszystkie dobre właściwości móc z niego czerpać?

Siemię lniane - jak pić, aby nie utracić tego, co się w nim kryje?

Wiele osób zaparza całe ziarna siemienia lnianego albo po prostu gotuje je w rondelku od razu z wodą i ewentualnie potem przecedza, jednakże lepiej jest najpierw te ziarna zmielić, co najwygodniej zrobić przy pomocy poręcznego młynka do kawy.

Reklama

Zmiel mniej więcej jedną łyżkę ziarenek. Następnie przełóż je do kubka lub szklanki, zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 30-60 minut. Jeżeli chcesz uzyskać typową konsystencję przypominającą gluta, możesz też zagotować część całych ziaren w wodzie, pamiętając o tym, by później dokładnie je przecedzić, gdyż takich ziaren nie powinno się zjadać w całości. Niewskazane jest natomiast kupowanie i używanie gotowego mielonego siemienia lnianego. W jego przypadku dochodzi do olbrzymich strat składników odżywczych, które nie są w stanie przetrwać w ziarnach na sklepowych półkach, na których nierzadko leżakują całymi tygodniami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama