Oto superfood, który powinien zagościć w każdej w kuchni. 7 zdrowotnych właściwości
Do przeczytania w ok. 2 min.
7 powodów, dla których warto spożywać siemię lniane
Utrzymuje uczucie sytości na dłużej
Specjalne związki śluzowe zawarte w nasionach pochłaniają ogromne ilości wody, dzięki czemu pęcznieją, zwiększając swoją objętość w przewodzie pokarmowym od 4 do 8 razy. Dzięki temu uczucie sytości pozostaje z nami dłuższy czas, a także korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Warto ostrzec jednak przed tym, że spożycie siemienia lnianego w większych ilościach może działać przeczyszczająco.
Działa przeciwzapalnie
Ziarenka lnu posiadają w sobie bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, błonnika i lignanów, czyli związków roślinnych oddziałujący podobnie jak estrogen.
Substancje te zwalczają stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, ze względu na fakt, że ograniczają one zdolność komórek nowotworowych do podziału.
Ochrania błony śluzowe
Śluz zawarty w nasionach lnu ochrania błonę śluzową w jelitach i żołądku, skutecznie łagodząc objawy zaparć oraz stanów zapalnych powstałych w przewodzie pokarmowym.
Dobrze wpływa na serce
Omega-3 zalicza się do grupy tzw. zdrowych tłuszczów, a ich wysoka zawartość w nasionach siemienia lnianego jak najlepiej działa na układ sercowo-naczyniowy i stanowią skuteczną broń w walce z nadciśnieniem.
Oczyszcza skórę
Wcześniej wspomniane lignany pomagają regulować wahania hormonów, a co za tym idzie, poprawią ogólny jej wygląd skóry, oczyszczając ją z niedoskonałości.
Oczyszczenie dokonuje się również poprzez stymulacje produkcji kolagenu i zmniejszenie retencji wody.
Stanowi znakomite źródło magnezu
Zawarty w siemieniu lnianym magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, kości i układu nerwowego. Tak naprawdę wystarczy spożyć jedynie 20 gramów magnezu, by zredukować zmęczenie i znużenie. Dzięki magnezowi możemy utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny oraz wzmacniać kości.
Dostarcza protein
Nasze organizmy potrzebują wysokiej jakości aminokwasów i białka, a te właśnie są zawarte w siemieniu lnianym, i to w dużych ilościach. Szacuje się, że na 100 gramów produktu proteiny stanowią mniej więcej 29 gramów, co stanowi niemałą ilość. Białko potrzebne jest do rozwoju mięśni i korzystnie wpływa na układ immunologiczny.
Jaka jest zalecane spożycie siemienia lnianego w ciągu dnia?
Mając na względzie dość wysoką zawartość tłuszczu oraz działanie przeczyszczające produktu naturalnego, nie powinno się spożywać go więcej niż jedną łyżkę stołową dziennie. By zapobiec możliwości wystąpienia zaparcia, najlepiej spożywać siemię lniane, przepijąc je wodą bądź innym napojem niskosłodzonym. Znakomitym pomysłem na pełnowartościowe śniadanie będzie musli z dodatkiem omawianego produktu.