Topinambur - surowe bulwy
Canva.com

Odkrywamy zapomniane warzywa: Przepis na topinambur z czosnkiem i ziołami

Topinambur, zwany także słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim to bulwa, która jeszcze na początku XX wieku była bardzo popularna w polskiej kuchni. Dziś jest to warzywo zapomniane, które powraca na nasze stoły. Proponujemy prosty przepis na smażony topinambur z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół.
Reklama

Przepis na smażony topinambur z czosnkiem i ziołami

Do przygotowania tego dania potrzebujemy jedynie bulwę topinamburu, trochę oleju oraz przyprawy. Jest to bardzo prosta i szybka potrawa, która urozmaici nasze codzienne menu.

Składniki

  • 500 g topinamburu,

  • pół główki czosnku,

  • otarta skórka z ½  cytryny,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka tymianku,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • olej do smażenia.

Przygotowanie

Bulwy dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Pozostawiamy skórkę i dzielimy je na cząstki podobnej wielkości. Czosnek obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki. Można użyć mniej czosnku — wystarczą 2 do 3 ząbków.

W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy warzywo.

Reklama

Blanszujemy ok. 3 minuty. Kawałki topinamburu odcedzamy na durszlaku i osuszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy blanszowany topinambur oraz plasterki czosnku. Dodajemy majeranek i tymianek — zioła możemy zastąpić gotową przyprawą do ziemniaków. Na koniec doprawiamy bulwy skórką cytrynową. Smażymy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdyby zaczęły się zbyt szybko przypalać, możemy podlać je odrobiną wrzącej wody. 

Usmażony topinambur doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

Smażony topinambur na białym talerzu podanym z natką pietruszki
Canva.com

Jak podawać topinambur, czyli słonecznika bulwiastego

Gorący topinambur możemy podać jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Serwujemy go z dipem jogurtowym, jajkiem sadzonym lub z gęstą śmietaną. Jako dodatek do karczocha jerozolimskiego sprawdzi się sałatka ze świeżych pomidorów ze śmietaną lub octem balsamicznym. Smażony topinambur to świetny pomysł na szybki obiad z niczego

Czy każdy może jeść karczocha jerozolimskiego? Sprawdź przeciwskazania do spożywania topinamburu.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama