Jak zadbać o drewnianą deskę w kuchni? Użyj tego specyfiku, będziesz ją miała na dłużej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Świeżo zakupioną deskę można najpierw zaimpregnować, o ile nie zrobił tego sam producent.
Najlepiej zajrzeć po prostu do dołączonej do niej instrukcji i zapoznać się z zaznaczonymi w niej zaleceniami, wśród których powinny pojawić się jasne informacje na temat tego, co zrobić z deską po wyciągnięciu jej z folii, aby zapewnić jej lepszą trwałość. Impregnacja drewnianych desek do krojenia powinna zostać przeprowadzana regularnie, mniej więcej co trwa lub trzy miesiące. Do jej wykonania wystarczy użyć dowolnego oleju roślinnego, którym naciera się deskę po wcześniejszym przetarciu jej powierzchni papierem ściernym.
Oczyszczanie deski kuchennej - jak często trzeba to robić?
Jeszcze ważniejsze jest jednak to, by drewniane deski do krojenia oczyszczać po każdym użyciu. Tutaj nie można sobie pozwolić na żadne wyjątki od reguły. Jeżeli na desce zostało coś pokrojone i nie będzie się jej więcej używać, należy albo przetrzeć ją ściereczką (w przypadku niewielkich zabrudzeń, powstałych np. podczas krojenia chleba), albo umyć ją pod bieżącą wodą z maleńkim dodatkiem delikatnego płynu do mycia naczyń.
Zaraz po myciu drewno powinno zostać osuszone bawełnianym ręcznikiem lub ręcznikiem papierowym. Jeżeli zabrudzenia są naprawdę silne, można spróbować poratować się dodatkiem soku z cytryny, który zazwyczaj bardzo dobrze radzi sobie nawet z tymi większymi i intensywniejszymi plamami.
Dbałość o deski do krojenia drewniane nie jest trudna, a jest niezbędna do tego, by utrzymać je w dobrym stanie przez jak najdłuższy czas. Wysiłek włożony w pielęgnację i konserwację drewna zawsze popłaca. Tylko dzięki niemu desek nie trzeba zbyt często wymieniać czy też wyrzucać.