Canva.com
Jak zrobić faszerowaną cukinię? Przepis od Jakuba Kuronia jest świetny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Cukinia to smak lata. Możemy ją grillować, gotować, a także faszerować pysznymi dodatkami. Dzielimy się z wami przepisem na faszerowaną cukinię według Jakuba Kuronia. Ten pomysł na danie jest mistrzowski!
Reklama
Składniki na farsz
Canva.com
Cukinie możemy faszerować na wiele sposobów w zależności od preferencji. Lubimy nadzienie mięsne oraz warzywne. W popularnym przepisie znanego kucharza wykorzystamy komosę ryżową, paprykę oraz marchew. Wszystkie te składniki będą smakowały idealnie z delikatną i słodką cukinią w kształcie łódeczki.
Zobacz także
Pyszna cukinia z nadzieniem - przepis krok po kroku
Reklama
Do przygotowania pysznej cukinii z farszem potrzebujemy:
- 1 większa cukinia
- 1 spora cebula
- 1 niezbyt duża papryka czerwona
- 1 średnia marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 60 g komosy ryżowej
- 100 g ulubionego sera żółtego
- 4 łyżki ketchupu
- pół łyżeczki octu spirytusowego lub winnego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry lub kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz w ilości do smaku
Canva.com
- Na początku płukamy komosę ryżową i gotujemy ją przez 12 minut.
- Cukinię kroimy na połówki i wybieramy z niej miąższ. Solimy łódeczki i odkładamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
- Obieramy marchew, cebulę i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wszystkie warzywne składniki.
- Do miękkich warzyw dodajemy czosnek oraz miąższ z cukinii.
- Wszystkie składniki mieszamy i smażymy przez kilka minut. Łączymy je z komosą ryżową.
- Farsz doprawiamy sola oraz pieprzem i wypełniamy nim cukinie. Całość zapiekamy przez 20 minut z tartym serem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Curry z cukinią - przepis na eksplozję smaków
Szukasz pomysłu na smaczne i zdrowe danie? Curry z cukinią to doskonały wybór! To aromatyczne i kremowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się przepisem na curry z cukinią oraz poradami dotyczącymi podawania tego dania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Czy można mrozić cukinię?
Cukinia jest popularnym warzywem, które można znaleźć na większości stołów. Jednak czasami zdarza się, że mamy jej nadmiar i zastanawiamy się, czy można ją zamrozić, aby wykorzystać w przyszłości. W tym artykule odpowiemy na to pytanie i podzielimy się wskazówkami dotyczącymi mrożenia cukinii.
Cukinia z piekarnika? Na dwa sposoby!
Cukinia z piekarnika to świetny sposób na przygotowanie smacznego i zdrowego dania. To wszechstronne warzywo jest nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w witaminy i minerały. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszne frytki z cukinii oraz pieczoną cukinię, a także podpowiemy jak podać te dania i udzielimy kilku porad dotyczących ich przygotowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl