Wielkanocna sałatka z awokado.
Canva

Wielkanocna sałatka z awokado

Egzotyczna sałatka, która powinna królować na świątecznych stołach. Ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Łączy w sobie delikatnego ananasa, szynkę i pikantnego pora, tworząc wyjątkowy miks smaków. Sprawdź, jak łatwo ją przyrządzić. Twoi domownicy i goście będą zachwyceni!
Reklama

Sałatka wielkanocna z awokado

Poniższą sałatkę można przygotować na dwa sposoby. Albo sałatką wypełnić wnętrze awokado, albo pokroić je na kawałki i wymieszać z resztą składników. W tym drugim przypadku posiłek będzie równie smaczny, jednak może prezentować się mniej okazale.

Sałatka z awokado to świetny posiłek na Święta, doskonale skomponuje się z pozostałymi daniami serwowanymi w tych dniach.

Ananas do sałatki.
Canva

Składniki potrzebne do wykonania sałatki z awokado

Szynkę koniecznie trzeba pokroić na cienkie plasterki.

Reklama

Awokado, które wykorzysta się w tym przepisie, musi być dojrzałe. Pieprz powinien być świeżo zmielony.

  • 1 por
  • 15 dag gotowanej szynki
  • 15 dag wędzonej polędwicy
  • 1 puszka ananasów
  • 3 łyżki octu (najlepiej winnego)
  • 2 awokado
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
Awokado do sałatki.
Canva

Jak dokładnie krok po kroku przygotować sałatkę z awokado na Wielkanoc

Reklama

Pora trzeba dokładnie umyć, wytrzeć i pokroić na cieniutkie plasterki. Zagotować wodę, osolić. Wrzucić pora do wrzątku na 4 minuty. Potem należy go odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą.

Polędwicę pokroić w kosteczkę. To samo zrobić z szynką. Otworzyć puszkę z ananasami i je odsączyć. Sok będzie potrzebny później, dlatego należy go odstawić na bok. Ananasy powinno się również pokroić się drobną kostką.

Kolejny krok to przygotowanie sosu. Odlać 5 łyżek sosu ananasowego, dodać do niego ocet. Następnie dodać śmietanę i przyprawy: sól, pieprz. Na sam koniec połączyć wszystko z olejem i wymieszać. Przygotowane danie powinno odłożyć się do lodówki na 30 minut.

Awokado powinno podzielić się na połówki, wyjąć pestki. Następnie napełnić wydrążone owoce sałatką.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama