Mąka migdałowa i migdały
Canva.com

Jak zrobić mąkę migdałową w domu? To banalnie proste i tanie!

Zawsze lepiej przygotowywać pewne produkty spożywcze samemu niżeli kupować te, które są dostępne w marketach, dyskontach i osiedlowych sklepach. Nawet taką mąkę migdałową na spokojnie można sobie stworzyć, wykorzystując do tego celu dobrej jakości migdały.
Reklama

Orzechy są w przepisie najważniejsze, dlatego trzeba upewnić się, że nie mają one żadnych większych wad, ukruszeń i wybrakowań, a ponadto charakteryzują się kompletnym i naturalnym dla nich smakiem. Mąka migdałowa przygotowana z kiepskich migdałów na pewno nikogo nie zachwyci i nie pomoże w wykonaniu udanych domowych wypieków.

Gdzie zatem kupować orzechy, by mieć gwarancję ich dobrej jakości?

Najlepiej w zaufanych sklepach, które specjalizują się w tego typu produktach i sprowadzają je od najlepszych dostawców, a ponadto samodzielnie je testują i selekcjonują, zanim wprowadzą je do obrotu. Najlepsze będą orzechy sprzedawane w mniejszych opakowaniach. Duże paczki wypadają korzystniej pod względem ekonomicznym, ale niestety wyłącznie pod takim względem, bo to do nich trafiają tak zwane odpady, czyli pozostałości po orzechach, których nie chce się sprzedawać w bardziej reprezentacyjnych małych opakowaniach.

Reklama

Jeszcze gorsze będą natomiast orzechy na wagę, które już w ogóle są produktami najgorszego sortu. Ponadto opakowanie na migdały powinno być szczelnie zamknięte i nieprzezroczyste, gdyż orzechy są mocno wrażliwe nawet na światło.

Przygotowanie mąki krok po kroku

Gdy ma się odpowiednią ilość dobrej jakości orzechów, można w końcu zadać sobie pytanie, jak zrobić mąkę migdałowa. Przyda się do tego albo specjalny robot kuchenny, albo po prostu blender o wyższej mocy, najlepiej ten większy i kielichowy, który poradzi sobie ze zmieleniem twardszych orzechów i będzie mógł pracować na pełnych obrotach przez dłuższy czas bez skutków ubocznych dla swojej własnej wytrzymałości.

Reklama

Migdały należy mielić spokojnie i powoli, robiąc to ruchami pulsacyjnymi. Podobny efekt uzyskuje się zwykle z pomocą młynka do mielenia kawy, więc w takim urządzeniu również możliwe jest przygotowanie domowej mąki migdałowej.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama