mąka kokosowa
Canva.com

TYM zastąpisz mąkę pszenną. Będzie zdrowiej!

Mąka pszenna to taki najbardziej podstawowy składnik większości wypieków. Trafia ona do wszelkich słodyczy, ciast, tortów, ciasteczek i innych deserów, jak również jest wykorzystywana do smażenia naleśników, racuchów z jabłkami i słodziutkich puszystych omletów. Nawet ona nie jest jednak tak do końca niezastąpiona, bo oczywiście można stosować ją wymiennie z różnymi innymi gatunkami mąk. Jak zastąpić mąkę pszenną? O tym poniżej.
Reklama

Pierwszy godny zastępca dla pszennej mąki to mąka jaglana.

Ma ona nieco inną strukturę i jest jak gdyby bardziej zbita, wilgotna i cięższa, dlatego też najlepiej odnajduje się w roli zagęszczacza do potraw i dlatego też częściej niż do wypieków trafia do zup oraz sosów. Jeżeli krem wyjdzie zbyt wodnisty, a sos okaże się zbyt płynny, już jedna czy dwie łyżki mąki jaglanej pomogą naprawić sytuację. Na ratunek przybędzie również mąka sojowa, która wyróżnia się najwyższą zawartością białka i cennych aminokwasów. Używa się jej i w wypiekach, i w zupach oraz sosach. Bardzo często sięgają po nią wegetarianie i weganie, dla których każde dodatkowe źródło białka w diecie jest zawsze wskazane i pożądane.

Próbowałaś tej mąki?

Podczas przygotowywania smażonych placuszków, racuchów albo klasycznych naleśników warto natomiast skorzystać z puszystej struktury mąki z cieciorki. Nie jest ona zbyt często spotykana w sklepach, ale można ją zamówić przez Internet, by potem z jej pomocą uzyskiwać jeszcze lepsze smażone desery.

Reklama

Inne zamienniki mąki pszennej sprawdzające się w podobnych daniach oraz paru innych słodkich potrawach to m.in. mąka amarantusowa oraz mąka kasztanowa. Z kolei mąka migdałowa uczyni z dań potrawy bardziej wartościowe i sycące, bo jest ona mąką dość nietypową z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu w stosunku do zawartości węglowodanów i białka.

Tak naprawdę spośród wszystkich rodzajów mąk jedynym naprawdę kiepskim zastępcą dla mąki pszennej będzie mąka kokosowa. Niestety ma ona inną strukturę, dlatego przygotowywane na niej wypieki często nie osiągają pożądanej struktury i puszystości, a szybko opadają.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama