Zimowy kapuśniaczek z soczewicą. Sekret smaku? Wywar na gęsinie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszny kapuśniak
Do przygotowania tej pożywnej i aromatycznej zupy potrzebne nam będą następujące składniki: ½ główki kapusty (najlepiej włoskiej), 5 dojrzałych pomidorów, 5 średnich ząbków czosnku, 2 łyżki smalcu gęsiego, 1 duża cebula, ½ szklanki soczewicy zielonej, ¼ szklanki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, imbiru i kolendry, sól, 4 litry wywaru na gęsinie.
Jak ugotować zimowy kapuśniaczek?
Przygotowanie – kapustę oczyśćmy, opłuczmy, poszatkujmy. Pomidory umyjmy, natnijmy u nasady, włóżmy do wrzącej wody. Po około 60 sekundach wyjmijmy, obierzmy ze skórki, miąższ potnijmy na kawałki. Znów cebulę obierzmy, potnijmy w piórka. Ząbki czosnku obierzmy, drobniutko posiekajmy albo rozetrzyjmy nożem.
Soczewicę, opłuczmy na sitku, osączmy. Następnie w garnku rozgrzejmy gęsi smalec. Wrzućmy czosnek oraz cebulę.
Kiedy warzywa się lekko zrumienią, wówczas dodajmy pokrojone pomidory. Smażmy dalej, aż odparuje cały płyn. Wtedy dodajmy kapustę oraz soczewicę. Doprowadźmy do wrzenia, po czym zmniejszmy trochę ogień i duśmy wszystko około 10-11 minut. Następnie posólmy do smaku i dodajmy wszystkie przyprawy (kmin rzymski, imbir, kolendra). Składniki w garnku zalejmy wywarem z gęsiny. Gotujmy około 39-42 minut, aż kapusta oraz pozostałe składniki staną się miękkie. Pod koniec gotowania kapuśniak przyprawmy sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem.
Przygotowanie wywaru na gęsinie
Obierzmy, oczyśćmy i opłuczmy 1 pęczek włoszczyzny. Oczyśćmy i opłuczmy 2 skrzydła i 1 szyję gęsią. Składniki ułóżmy w brytfance. Skropmy oliwą. Pieczmy 15 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Przełóżmy do garnka. Zalejmy 5 litrami wody. Dodajmy 3 suszone grzyby, kilka gałązek rozmarynu, 4 liście laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego i gotujmy 1,5 godziny na małym płomieniu. Przecedźmy.