Karkówka w piwie na talerzu z pieczonymi warzywami.
Canva

Karkówka w piwie na grilla - najlepsza karkówka na świecie!

Czy wiesz, jaka marynata do karkówki sprawdza się najlepiej? Oczywiście piwna! Karkówka w piwie na grilla to prawdziwy hit! Jest przepyszna, a przygotowuje się ją bardzo prosto. Mięso wychodzi smaczne, kruche, a zarazem soczyste. Jeśli masz ochotę na sprawdzone, a jednocześnie wyjątkowe danie, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Reklama

Karkówka w piwie — ta marynata to strzał w dziesiątkę!

Samo przygotowanie marynaty z piwa jest banalnie proste, trzeba jednak pamiętać, że mięso powinno znajdować się w niej dłuższy czas. Oczywiście, jeśli brakuje czasu, dobre będą i dwie godziny. Najlepiej jednak umieścić karkówkę w marynacie na całą noc.

Wtedy mięso będzie odpowiednio kruche i wyraziste w smaku. Gotową karkówkę najlepiej podać z sałatką ziemniaczaną lub grillowanymi warzywami.

Karkówka w piwie podczas grillowania
Canva

Składniki potrzebne do przygotowania karkówki w piwie na grilla

Mięso na grilla powinno być bez kości.

Reklama

Piwo musi być koniecznie jasne. W kwestii przypraw — można trzymać się ściśle przepisu lub trochę poeksperymentować.

  • 1 kg karkówki
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
Karkówka w piwie na talerzu, podana z cebulą.
Canva

Jak krok po kroku przygotować karkówkę w piwie na grilla?

Na samym początku należy umyć, a następnie dokładnie osuszyć mięso.

Reklama

Potem powinno się pokroić je na plastry o grubości mniej więcej 1 centymetra.

Kolejny krok to przygotowanie marynaty. Najpierw trzeba wymieszać ze sobą sypkie przyprawy: pieprz, sól, majeranek. Następnie powinno się dodać olej i musztardę i miód. Kiedy sypkie przyprawy uda się rozprowadzić w powstałej marynacie, trzeba dodać do nich jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek.

Teraz można wymieszać wszystko w piwie. Dodać pozostałe przyprawy — liście laurowe i ziele angielskie.

Mięso trzeba lekko rozbić dłonią (absolutnie nie tłuczkiem) i obtoczyć w marynacie. Potem karkówkę należy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce na kilka godzin. Kiedy mnie odpowiednia ilość czasu a grill będzie rozgrzany — można umieścić na nim karkówkę. Należy grillować ją z obu stron, aż się porządnie zarumieni.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama