Karkówka w piwie na grilla - najlepsza karkówka na świecie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Karkówka w piwie — ta marynata to strzał w dziesiątkę!
Samo przygotowanie marynaty z piwa jest banalnie proste, trzeba jednak pamiętać, że mięso powinno znajdować się w niej dłuższy czas. Oczywiście, jeśli brakuje czasu, dobre będą i dwie godziny. Najlepiej jednak umieścić karkówkę w marynacie na całą noc.
Wtedy mięso będzie odpowiednio kruche i wyraziste w smaku. Gotową karkówkę najlepiej podać z sałatką ziemniaczaną lub grillowanymi warzywami.
Składniki potrzebne do przygotowania karkówki w piwie na grilla
Mięso na grilla powinno być bez kości.
Piwo musi być koniecznie jasne. W kwestii przypraw — można trzymać się ściśle przepisu lub trochę poeksperymentować.
- 1 kg karkówki
- 2 szklanki jasnego piwa
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren angielskiego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Jak krok po kroku przygotować karkówkę w piwie na grilla?
Na samym początku należy umyć, a następnie dokładnie osuszyć mięso.
Potem powinno się pokroić je na plastry o grubości mniej więcej 1 centymetra.
Kolejny krok to przygotowanie marynaty. Najpierw trzeba wymieszać ze sobą sypkie przyprawy: pieprz, sól, majeranek. Następnie powinno się dodać olej i musztardę i miód. Kiedy sypkie przyprawy uda się rozprowadzić w powstałej marynacie, trzeba dodać do nich jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek.
Teraz można wymieszać wszystko w piwie. Dodać pozostałe przyprawy — liście laurowe i ziele angielskie.
Mięso trzeba lekko rozbić dłonią (absolutnie nie tłuczkiem) i obtoczyć w marynacie. Potem karkówkę należy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce na kilka godzin. Kiedy mnie odpowiednia ilość czasu a grill będzie rozgrzany — można umieścić na nim karkówkę. Należy grillować ją z obu stron, aż się porządnie zarumieni.