Karkówka w sosie własnym. Wyjątkowy przepis dziadka Józia na niedzielny obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Karkówka pieczona to także dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy chcemy zjeść coś pysznego, ale nie spędzając przy tym całego dnia w kuchni. Dodatek aromatycznego sosu dopełni całości naszego kulinarnego dzieła. To również zasługa wyśmienitych przypraw - majeranku, ziela angielskiego czy liści laurowych. Przepyszny i pożywny obiad wcale nie musi być drogi oraz trudny w przygotowaniu - spróbujmy przyrządzić karkówkę z poniższego przepisu, żeby się o tym przekonać.
Składniki na pieczoną karkówkę
Do przyrządzenia karkówki w sosie własnym będą nam potrzebne: około kilogram mięsa (najlepiej sprawdzą się mniejsze plastry, powinno być od czterech do sześciu sztuk), pół litra bulionu, trzy ząbki czosnku, dwie cebule, dwie łyżeczki majeranku, sproszkowana papryka (łyżeczka słodkiej i pół łyżeczki ostrej), liść laurowy, cztery ziarenka ziela angielskiego, cztery łyżki mąki pszennej, dodatkowo sól i pieprz oraz olej do smażenia.
Przepis na karkówkę dziadka Józia
- Poszczególne płaty karkówki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o dwucentymetrowej grubości. Oprószamy je solą, pieprzem oraz słodką papryką, po czym obtaczamy w mące pszennej.
- Mięso dokładnie obsmażamy na patelni rozgrzanej olejem. Na drugiej patelni także rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Gdy już się zrumieni, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, roztarty w dłoniach majeranek oraz sproszkowaną ostrą paprykę. Całość przekładamy do podsmażonego mięsa i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez trzydzieści do czterdziestu minut - mięso powinno być miękkie. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką mąki rozkłóconą w niewielkiej ilości wody.
- Karkówkę w sosie własnym podajemy z gotowanymi ziemniakami, kaszą albo ulubionym pieczywem. Smacznego!