Kotlety z karkówki na patelni.
Canva

Karkówka w sosie własnym. Wyjątkowy przepis dziadka Józia na niedzielny obiad

Karczek to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięsa. W naszej kuchni możemy przyrządzić go na kilka sposobów. Karkówka pieczona w sosie własnym to pomysł na smaczny i wyrafinowany obiad. Nie trzeba wykorzystywać skomplikowanych przepisów, aby nasz obiad smakował naprawdę wyjątkowo.
Reklama

Karkówka pieczona to także dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy chcemy zjeść coś pysznego, ale nie spędzając przy tym całego dnia w kuchni. Dodatek aromatycznego sosu dopełni całości naszego kulinarnego dzieła. To również zasługa wyśmienitych przypraw - majeranku, ziela angielskiego czy liści laurowych. Przepyszny i pożywny obiad wcale nie musi być drogi oraz trudny w przygotowaniu - spróbujmy przyrządzić karkówkę z poniższego przepisu, żeby się o tym przekonać.

Składniki na pieczoną karkówkę

Do przyrządzenia karkówki w sosie własnym będą nam potrzebne: około kilogram mięsa (najlepiej sprawdzą się mniejsze plastry, powinno być od czterech do sześciu sztuk), pół litra bulionu, trzy ząbki czosnku, dwie cebule, dwie łyżeczki majeranku, sproszkowana papryka (łyżeczka słodkiej i pół łyżeczki ostrej), liść laurowy, cztery ziarenka ziela angielskiego, cztery łyżki mąki pszennej, dodatkowo sól i pieprz oraz olej do smażenia.

Reklama

Przepis na karkówkę dziadka Józia

  1. Poszczególne płaty karkówki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o dwucentymetrowej grubości. Oprószamy je solą, pieprzem oraz słodką papryką, po czym obtaczamy w mące pszennej.
  2. Mięso dokładnie obsmażamy na patelni rozgrzanej olejem. Na drugiej patelni także rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Gdy już się zrumieni, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, roztarty w dłoniach majeranek oraz sproszkowaną ostrą paprykę. Całość przekładamy do podsmażonego mięsa i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez trzydzieści do czterdziestu minut - mięso powinno być miękkie. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką mąki rozkłóconą w niewielkiej ilości wody.
  3. Karkówkę w sosie własnym podajemy z gotowanymi ziemniakami, kaszą albo ulubionym pieczywem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama