Kolorowe kluski na parze w metalowym kwadratowym pojemniku
canva.com

Kluski na parze przepis babci Krysi: Moc tradycji!

Jeśli jesteś miłośniczką kuchni domowej, na pewno nie raz próbowałaś przygotować kluski na parze jak u Twojej babci. Te tradycyjne kluski na parze to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Sprawdź jak przygotować najlepsze kluski na parze z przepisu babci, które będą idealne!
Reklama

Jak przygotować kluski na parze przepis babci? Najlepszy przepis krok po kroku

Przepis na kluski na parze przepis babci jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Poniżej przedstawiamy najlepszy przepis krok po kroku:

Składniki na kluski na parze przepis babci:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki płynnego masła
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka (około 40°C)

Przygotowanie klusek na parze przepis babci:

  1. Rozkrusz drożdże i wymieszaj z jedną łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej.
  2. Dodaj ciepłe mleko, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  3. Przesiej resztę mąki do miski. Dodaj masło, jajka, sól i zaczyn. Wymieszaj i stopniowo dodawaj mleko.
  4. Wyrób ciasto na kluski na parze na gładką masę. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  5. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut, żeby ciasto urosło.
  6. Przygotuj garnki do gotowania klusek na parze. Wlej do każdego garnka około 1,5l wody i doprowadź do wrzenia.
  7. Formuj kluski na parze i układaj na sitku. Gotuj na parze przez około 15-20 minut.

Twoje kluski na parze przepis babci są już gotowe! Podawaj je z ulubionym sosem lub jako dodatek do ulubionego dania.

Kluski na parze w metalowej misce
canva.com

Porady i wskazówki babci Krysi

Jakie dodatki pasują do klusek na parze?

Reklama

Kluski na parze przepis babci to idealne danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Możesz podawać je z sosem pieczarkowym, gulaszem, mięsem czy też z karmelem i owocami jako pyszne danie deserowe.

Czy można zamrozić kluski na parze przepis babci?

Tak, kluski na parze przepis babci można łatwo zamrozić. Aby to zrobić, po ugotowaniu klusek na parze, wystarczy je ostudzić i umieścić w szczelnie zamkniętej foliowej torbie lub pojemniku i umieścić w zamrażarce. Przed podaniem, wystarczy rozmrozić i podgrzać kluski na parze w mikrofalówce lub piekarniku.

Jaki jest sekret pysznych klusek na parze?

Sekret pysznych klusek na parze przepis babci tkwi w ich elastyczności i miękkości. Aby uzyskać ten efekt, należy pamiętać o odpowiednim proporcjach składników oraz o odpowiednim czasie wyrastania ciasta. Kluczowe jest także gotowanie ich na parze, co sprawia, że kluski na parze przepis babci są delikatne i puszyste.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama