canva.com
Kompot z agrestu - o tym dodatku słyszało niewiele osób
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kompot z agrestu z imbirem to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyci niejednego smakosza. Dodatek świeżego imbiru sprawia, że napój zyskuje pikantny charakter, który orzeźwia i pobudza zmysły.
Reklama
Przepis na kompot z agrestu z imbirem
- 1 kg agrestu
- 150 g cukru
- 1,5 l wody
- kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
Agrest dokładnie myjemy, oczyszczamy z ogonków i końcówek. W garnku zagotowujemy wodę, cukier i dodajemy pokrojony w kostkę imbir. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do gotującej się wody dodajemy oczyszczony agrest i gotujemy przez około 10 minut. Odstawiamy garnki z kompotem z agrestu na kilka godzin do wystygnięcia, a następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez około 10-15 minut.
canva.com
ABC pasteryzacji
- Przed przekładaniem kompotu do słoików, warto upewnić się, że są one dokładnie umyte i sterylne. Warto także używać słoików o pojemności około 0,5 litra, co ułatwi późniejsze przechowywanie.
- Podczas pasteryzacji słoików z kompotem z agrestu, warto upewnić się, że woda w garnku pokrywa je w całości. Dzięki temu można uniknąć pleśni i bakterii w słoikach.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Ciasto z agrestem: TEN dodatek zupełnie odmienia to ciasto!
Jeśli szukasz przepisu na ciasto z agrestem, trafiłeś we właściwe miejsce! Ciasto z tym owocem to świetny wybór na letnie popołudnie lub jako deser po obiedzie.
Dżem z agrestu - prosty i zdrowy, czyli: idealny!
Jeśli szukasz idealnego przepisu na dżem z agrestu dobrze trafiłaś. Dzięki naszemu przepisowi stworzysz idealnie zrównoważony, słodko-kwaśny smak, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zobacz, jak krok po kroku zrobić najlepszy dżem z agrestu.
Przetwory z agrestu
Agrest to owoc, który doskonale sprawdza się jako składnik przetworów. Oprócz popularnego dżemu, z agrestu można przygotować wiele innych pysznych i zdrowych przetworów, które dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi i aromatowi, stanowią doskonałą propozycję na lato, a także zimę, kiedy to brakuje nam owoców sezonowych.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl