Lekki mus truskawkowo-malinowy z rabarbarem podany w szklanych słoiczkach, udekorowany świeżymi truskawkami
Canva.com

Lekki jak chmurka mus truskawkowo-malinowy z rabarbarem

Szukasz pomysłu na lekki i pyszny deser na upalne popołudnie? Przygotuj mus z owoców sezonowych! Jego wykonanie jest niezwykle proste, a efekt naprawdę doskonały. Taki deser pokochają dzieci i dorośli — podaj go w czasie przyjęcia urodzinowego syna lub córki albo na zakończenie kolacji z przyjaciółmi. Na pewno będzie smakował!
Reklama

Deser na lato — mus z owoców sezonowych

Mus z owoców sezonowych to idealny deser na czerwcowe i lipcowe popołudnie. Możemy przygotować go ze wszystkich owoców, które akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzą się wszelkie owoce jagodowe — truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jeżyny, borówki oraz agrest. Mus możemy przygotować także z wiśni, moreli, jabłek i brzoskwiń. 

Pucharki z musem truskawkowym udekorowanym bitą śmietaną, świeżymi owocami i czekoladą
Canva.com

Słodkie owoce jak truskawki, maliny, poziomki i borówki możemy blendować na surowo, a następnie łączyć z cukrem i śmietanką.

Reklama

Te bardziej cierpkie, czyli porzeczki, wiśnie i agrest lepiej wcześniej udusić z dodatkiem cukru — zyskają wyjątkowy smak. Również twarde owoce takie jak jabłka lub gruszki wymagają wcześniejszego uduszenia. Ciekawym dodatkiem do musu jest rabarbar, który doskonale uzupełnia kompozycję.

Składniki na mus truskawkowo-malinowy z rabarbarem

  • 1 szklanka świeżych truskawek

  • 1 szklanka świeżych malin

  • 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kawałki o długości 1 cm

  • ½ szklanki cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

  • 1 szczypta soli

  • listki mięty do dekoracji

Jak zrobić lekki mus z rabarbarem

  1. Maliny, truskawki oraz rabarbar umieszczamy w rondlu o grubym dnie, wsypujemy cukier, dodajemy szczyptę soli oraz sok z cytryny. Możemy dodać 2 łyżki wody. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Owoce mieszamy co kilka minut i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Zostawiamy na pół godziny do wystygnięcia.

  2. Przestudzone owoce blendujemy na gładką masę. Jeżeli chcemy, aby w musie nie było żadnych pestek, purée owocowe przecieramy jeszcze przez gęste sito.

  3. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno.

  4. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy przecier z truskawek, malin i rabarbaru i delikatnie łączymy składniki.

  5. Gotowy mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty oraz świeżymi malinami i truskawkami.

Pyszny i lekki deser gotowy! Życzymy smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama