Krewetki przyrządzone z czosnkiem i cytryną.
Canva

Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem. Afrodyzjak na walentynkową kolację!

Walentynki tuż tuż, zatem warto pomyśleć, jak spędzić ten wyjątkowy dzień ze swoją drogą połówką. Dość tradycyjną ale zawsze udaną formą jest romantyczna kolacja we dwoje. Nabierze ona jeszcze więcej smaku, jak zostanie przygotowana osobiście. Można ją wykonać, jako niespodziankę dla partnera lub partnerki.
Reklama

Dobrym pomysłem będzie również wspólne gotowanie, dla tych, co lubią działać w duecie. Jeśli ma być romantycznie i nietuzinkowo z pewnością należy odrzucić codzienne przepisy i zrobić coś bardziej wyszukanego. Wówczas kolacja będzie wyjątkowa! Na taką okazję, jaką są Walentynki wato stawiać na afrodyzjaki, które umacniają romantyczny klimat, a nawet zbliżają kochanków. Należą do nich między innymi owoce morza szparagi, czerwone wino, a także różne owoce w tym ananas. Nie zapominajmy o otoczce: muzyce, kwiatach i świecach.

Jak zrobić krewetki z pomidorami?

Grillowane krewetki
Canva.com

Skoro ma być niecodziennie, to na pewno warto postawić na owoce morza.

Reklama

Spośród nich łatwo dostępne i proste do przyrządzenia są krewetki. Należy też dodać, że prezentują się wykwintnie i apetycznie. Świetnie pasuje do nich dziki ryż, który wyróżnia ciemnobrązowa barwa. W smaku ma on wyraźnie odczuwalną nutę zbóż i orzechów. Idealnym uzupełnieniem takiej kompozycji będą pomidory. Takie danie na walentynkową kolację to strzał w dziesiątkę! Nie tylko efektownie się prezentuje, ale też pobudza apetyt swoją paletą barw i aromatów. Co, najważniejsze jest naprawdę nieskomplikowane. Potrzebne składniki na dwie porcje to:

  • krewetki królewskie surowe ok. 400 g.
  • pomidory koktajlowe ok. 200 g.
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • dziki ryż ok. 300 g.
  • oliwa z oliwek.
  • przyprawy: pieprz ziołowy, suszone pomidory, bazylia.

Danie przygotowuje się w trzech prostych i szybkich krokach.

Reklama
  1. Gotujemy ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu producenta.
  2. Oczyszczone z pancerzy krewetki marynujemy w oliwie z oliwek i przyprawach.
  3. Smażymy przez około 2-4 min. krewetki na patelni, dodając do nich między czasie pomidorki pokrojone na pół i pietruszkę.

Przyrządzone krewetki podajmy na ryżu. Do takiego dani najlepiej dobrać proste i lekkie wino. Sprawdzi się wytrawne lub półwytrawne białe np. Pinot Grigio, czy też Vinho Verde.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama