Prosty patent na krewetki. Jak przyrządzić owoce morza, aby były smaczne?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Obróbka krewetek
Zanim krewetki trafią do dania, należy je do tego przygotować. Niektórzy ludzie potrafią jeść je nawet na surowo, ale na pierwszy raz lepiej nie decydować się na tę ich formę, gdyż mało komu przypadnie ona do gustu. Krewetki trzeba więc ugotować - albo normalnie, albo na parze. Zanim jednak trafią one do wody, należy je bardzo dokładnie umyć, zwłaszcza jeśli były kupowane w zwykłym markecie. Dla własnego bezpieczeństwa każdą krewetkę wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób można się upewnić, że usunie się z niej ewentualne bakterie czy inne zanieczyszczenia.
Teraz czas zająć się drobną obróbką. Żyłki występujące na tylnej części krewetek należy odciąć nożem i wyrzucić.
Łatwo można je zauważyć, ponieważ zwykle różnią się od mięsa ciemniejszym kolorem. Istnieje też możliwość pozostawienia żyłek, gdyż nie są one ani szkodliwe dla zdrowia, ani niejadalne. Wszystko zależy więc od indywidualnych preferencji. Ciemne żyłki można albo od razu odciąć przed gotowaniem, albo pozostawić na mięsie, by krewetki nabrały nieco innego i ciekawszego smaku.
Jak ugotować krewetki?
Przygotowane krewetki można w końcu ugotować. Najlepiej to zrobić normalnie w garnku z wodą lub ewentualnie na parze. Trzeba jednak uważać na to, by nie przegotować mięsa, gdyż poddane zbyt długiej obróbce termicznej nie będzie mieć dobrego smaku.