Królik w śmietanie przepis babci: Obiad idealny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na królika w śmietanie według przepisu babci
- 1 tusza królicza
- 3 marchewki średniej wielkości
- 1 cebula
- 250 g śmietany 18%
- olej do smażenia - rzepakowy
- wywar warzywny
- koperek świeży
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie królika w śmietanie według przepisu babci
Krok 1: Przygotowanie królika
Przede wszystkim królika trzeba dokładnie oczyścić i pokroić na porcje. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewki w plastry.
Krok 2: Smażenie królika
Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć królika z każdej strony na złoty kolor. Włożyć cebulę i smażyć razem z królikiem, aż stanie się miękka.
Krok 3: Dodanie warzyw
Dodać marchewki, zalać wszystko wywarem i dusić na małym ogniu, aż królik będzie miękki.
Krok 4: Dodanie śmietany
Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać pokrojonym koperkiem i odstawić na kilka minut.
Praktyczne wskazówki
- Jeśli chcesz, aby królik w śmietanie był bardziej aromatyczny, możesz dodać do niego kilka ząbków czosnku.
- Do duszenia królika najlepiej użyć naczynia z grubym dnem, aby mięso równomiernie się podsmażało.
- Jeśli nie przepadasz za smakiem śmietany, możesz ją zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
- Podawać możesz z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Królik w śmietanie - obiad idealny
Przepis babci na królika w śmietanie to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Danie to jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i sycące.
Królik w śmietanie podany z ziemniakami, kaszą lub pieczywem z pewnością zasmakuje każdemu, kto ma apetyt na tradycyjne, polskie dania. Przepis babci możesz modyfikować, dodając lub zmieniając składniki, aby dostosować smak do swoich upodobań.