Ciasto orzechowe
Canva.com

Ciasto orzechowe z kremem mascarpone. Cudowny deser na wielkanocne świętowanie z bliskimi

Dziś mamy dla was prosty przepis na pyszne ciasto z orzechami i delikatnym kremem mascarpone. Nie tylko zachwyca smakiem, ale także będzie się efektownie prezentować na wielkanocnym stole.
Reklama

Wielkanocne ciasto z orzechami i aksamitnym kremem mascarpone wybornie będzie smakowało z dodatkiem babcinej nalewki. Spód zamoczony w alkoholu będzie wilgotny i jednocześnie będzie rozpływał się w ustach. Doskonale sprawdzi się do tego orzechówka z przepisu babci.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta z orzechami?

Orzechy do ciasta
Canva.com
Reklama

Ciasto orzechowe z mascarpone jest dość ciężkie, więc wybierzmy solidną tortownicę o wymiarze 23 cm. Jeśli mamy w swojej kuchni takie dwie formy, możemy wówczas szybciej przygotować blaty ciasta w tym samym momencie. Ciasto można wzbogacić przyprawą do piernika, jeśli chcemy uzyskać aromat wypieków bożonarodzeniowych.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g orzechów (najlepiej włoskich)
  • 180 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
Krem mascarpone
Canva.com
Reklama

Pyszne orzechowe ciasto przełożymy aksamitnym kremem i ozdobimy orzechami. Przygotujmy składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 40 g cukru wanilinowego
  • orzechy włoskie nie posiekane

Jak przygotować ciasto z orzechów i kiedy dodać krem mascarpone?

Orzechowe ciasto z mascarpone
Canva.com

Na początku przesiewamy przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Potem rozdrabniamy orzechy bardzo drobno i wrzucamy do miski. Wszystkie składniki razem miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni Celsjusza. Orzechowe ciasto pieczemy przez 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystudzenia. Pokruszone resztki ciasta przydadzą nam się do dekoracji jako kruszonka.

Reklama

Czas przygotować krem mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej cukier oraz kieliszek babcinej orzechówki. W osobnej misce ucieramy serek mascarpone z mlekiem oraz sokiem z cytryny. Łączymy ze śmietanką ubitą na sztywno i rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta. Resztą kremu dekorujemy boki oraz wierzch ciasta. Całość obsypujemy orzechami. Na Wielkanoc możemy też zastosować posypkę karmelową.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama