Canva
Kurczak marynowany w maślance z przepisu babci Irenki. Obłędny smak!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kurczak marynowany w maślance to przepis, który brzmi dość niecodzienne, ale w rzeczywistości to właśnie ta nietypowa marynata zapewnia mu wyjątkową soczystość, złocistą skórkę i znakomity smak. Jak go przygotować?
Reklama
Składniki na kurczaka w maślance
- 1 surowy kurczak
- 2 łyżki soli
- 1 litr maślanki
- Pieprz
- Niewielka ilość oleju
Sposób przygotowania kurczaka w maślance
- Kurczaka dokładnie wypłucz, odetnij kawałki tłuszczu i wyciągnij pęsetą małe piórka. Po tym osusz go papierowym ręcznikiem.
- Wymieszaj maślankę z solą i przelej ją do worka strunowego lub naczynia, do którego możesz włożyć kurczaka w taki sposób, aby cały pokryty był maślanką.
- Kurczak musi się marynować przez całą dobę. Trzeba go wyciągnąć z lodówki godzinę przed pieczeniem i sprawić, żeby marynata ociekła. Nie ma potrzeby, aby go wycierać.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, a blachę włóż na sam środek.
- Posmaruj olejem naczynie żaroodporne i włóż do niego kurczaka. Powinien się piec przez 10 minut w 225 stopniach, a później 20 minut w 200 stopniach. Po upływie tego czasu obracamy kurczaka na drugą stronę w naczyniu i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Przepis babci Irenki sprawdza się na każdy niedzielny obiad.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl