Karpatka
Canva.com

Prezent last minute na Dzień Babci i Dziadka. Słodka karpatka z kremem

Twoi dziadkowie uwielbiają słodkości? Obdarz ich domowym ciastem z pysznym kremem o smaku adwokata.
Reklama

Potrzebna będzie nam blacha o wymiarach 24 x 35 cm. Do przygotowania tej karpatki potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto – kostka margaryny, 2 szklanki mąki tortowej, 5 jajek, 505 ml wody, szczypta soli;
  • na krem adwokatowy – 505 ml mleka 3,2%, 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru, 4-5 łyżek cukru drobnego, kostka masła, 50 ml likieru adwokat, 1 jajko, 2 łyżki mąki tortowej;
  • ponadto – cukier puder do oprószenia ciasta.

Jak zrobić słodką karpatkę z kremem?

Karpatka
Canva.com

Przygotowanie – na początek wodę zagotujmy z solą i rozpuśćmy w niej margarynę. Zmniejszmy ogień i energicznie mieszając, wsypmy do wody mąkę. Kiedy masa stanie się lśniąca i zaczyna odchodzić od ścianek garnka, zestawmy ją z ognia. Lekko wystudźmy. Miksując, wbijmy do niej kolejno jajka (ucierając po każdym). Następnie dwie blachy jednakowej wielkości wyłóżmy papierem do pieczenia. Ciasto podzielmy na 2 części i rozsmarujmy je na blachach.

Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około pół godziny.

Reklama

Studźmy na blachach. Znów około ¾ szklanki mleka zmiksujmy z jajkiem, mąką i proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotujmy z cukrem. Wlejmy do niego mieszankę i gotujmy budyń. Wystudźmy. Miękkie masło zmiksujmy. Nie przerywając miksowania, dodajmy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec zmiksujmy z likierem. Krem lekko schłodźmy i przełóżmy nim upieczone placki. Na koniec wierzch karpatki oprószmy cukrem pudrem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama